Amsterdam op weg naar 4000 e-laadpunten

De combinatie Nuon-Heijmans gaat in opdracht van de gemeente Amsterdam het aantal laadpalen in Amsterdam fors uitbreiden. Ook verzorgen beide bedrijven de komende zeven jaar het beheer en de exploitatie van alle nieuwe en bestaande openbare laadpunten. De stad wil dat er 4.000 openbare oplaadpunten in Amsterdam staan in 2018.

De stroom die de oplaadpunten leveren wordt opgewekt door Windpoort, een windmolenpark van Windgroep Holland en Nuon in het Westelijk Havengebied. Ook start nog in 2016 een proef met het koppelen van de laadsnelheid aan de actuele hoeveelheid opgewekte windenergie.

Naast duurzaam opgewekte energie spelen technische innovaties zoals ´slim´ laden de komende jaren een belangrijke rol in de aanleg van het oplaadnetwerk. Met slim laden wordt de vraag naar energie van elektrische rijders en de beschikbare energie op elkaar afgestemd door het laadnetwerk, wat scheelt in energiegebruik en kosten. Verder gaat men de verzoeken van elektrische rijders voor oplaadpunten combineren met gebruiksgegevens van de laadpalen zo dat men weet waar het netwerk moet worden uitgebreid en zelfs de vraag is zo te voorspellen, aldus de gemeente.

In de afgelopen vijf jaar zijn zo’n 1.500 openbare oplaadpunten geplaatst waarop maandelijks inmiddels meer dan twee miljoen schone kilometers worden geladen in meer dan 30.000 laadbeurten.

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.