Grontmij werkt mee aan nieuwe Stadsroute Nijmegen

S100 afbeelding 2De gemeente Nijmegen richt een nieuwe Stadsroute in: S100. Via de route stroomt het verkeer dat de stad binnenkomt via een nieuwe, tweede brug over de Waal straks beter door naar hun bestemming in Nijmegen.

Advies- en ingenieursbureau Grontmij heeft van de gemeente Nijmegen opdracht gekregen om te zorgen dat alle dynamisch verkeersmanagementsystemen voor de nieuwe Stadsroute optimaal geïnstalleerd, gekoppeld en ingezet kunnen worden.

De inrichting van de nieuwe Stadsroute bestaat uit het aanpassen van wegen, kruispunten en het faciliteren van deze route met dynamisch verkeersmanagement (DVM).

Waar mogelijk wordt een ‘groene golf’ ingesteld. De instelling van verkeerslichten wordt aangepast aan de actuele situatie op de route en weggebruikers worden daarvan op de hoogte gebracht via dynamische informatieborden.

Als het verkeer op de stadsroute onvoldoende doorstroomt, wordt de instroom van nieuw verkeer beperkt en de uitstroom van verkeer vergroot. Het verkeer op de invalswegen wordt daarbij gebufferd (door tijdelijk meer rood bij de stoplichten gedoseerd toegelaten tot de stadsroute). Dit bufferen vindt plaats op wegvakken waar dit de minste hinder voor de omgeving veroorzaakt.

Op dit moment realiseren diverse leveranciers de benodigde systemen voor data-inwinning en verkeersmanagement. Dit zijn systemen als camera’s, informatiepanelen langs de weg en een netwerkmanagementsysteem dat alle DVM-systemen met elkaar verbindt.

Om de beoogde doorstroming op deze route te realiseren moeten de losse systemen aan elkaar gekoppeld, geconfigureerd, gebruikt en beheerd worden. Grontmij heeft van de gemeente Nijmegen opdracht gekregen om de overall coördinatie hiervan in samenwerking met Quest-TC en CMC mobility te verzorgen.

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.