Meerdere vervoerders

Almere besteedt collectief vervoer aan via open house-constructie

Stadhuis Almere
Het Almeerse stadhuis. Foto: Shutterstock

Almere besteedt het collectief vervoer aan. Dat meldt de gemeente via TenderNed. Dit doet Almere via een open house-constructie, zodat meerdere vervoerders gecontracteerd kunnen worden. De gemeente verwacht via deze weg de kwaliteit van het vervoer te kunnen waarborgen, omdat reizigers binnen deze constructie hun eigen vervoerder kunnen kiezen.

Daarnaast wil de gemeente het collectief vervoer uitbreiden met andere vormen van publiek vervoer, zoals het vervoer naar dagbestedingen en leerlingenvervoer. “Of dit ook gaat gebeuren is mede afhankelijk van de financiële haalbaarheid en of de uiteindelijke diensten aansluiten op de beleidsmatige doelstellingen voor die specifieke vormen van vervoer. Hiervoor zijn dus geen garanties”, staat er te lezen in het Programma van Eisen.

Wel kan de gemeente besluiten om andere vormen van doelgroepenvervoer op ieder moment toe te voegen aan de overeenkomst. “Dat is afhankelijk van bestuurlijke goedkeuring. Dit betekent dat de gemeente ook kan besluiten het vervoer via een aanbesteding op de markt te zetten.”

Belemmeringen

Vervoersbedrijven die deelnemen aan deze opdracht, zijn verplicht om gedurende de overeenkomst (van 1 oktober 2024 tot 31 juli 2026) het vervoer te verzorgen. “Zonder zich te kunnen beroepen op eventuele belemmeringen zoals bijvoorbeeld een tekort aan chauffeurs, ziekte van chauffeurs, mankementen aan of een tekort aan materieel, toenemende congestie in het verkeer en/of stremmingen en omleidingen die gelden voor alle weggebruikers”, waarschuwt de gemeente in het Programma van Eisen.

De gemeente Almere is op zijn beurt verantwoordelijk voor het contractmanagement van de opdrachtnemers. Geïnteresseerde vervoersbedrijven hebben nog 35 dagen, tot 15 juli, de tijd om zich op deze opdracht in te schrijven.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Olivier Smits

Olivier Smits is redacteur van Mobiliteit.nl en TaxiPro.