Leerlingenvervoer

Dutax verwacht vertrek van tientallen chauffeurs na verloren aanbesteding

Gemeentehuis Drimmelen.
Het gemeentehuis van Drimmelen. Foto ter illustratie. Foto: ANP/Hollandse Hoogte/Ruud Morijn

Taxibedrijf Dutax verwacht een uitstroom van zo’n vijftig chauffeurs nu Willemsen- de Koning vanaf 1 augustus het leerlingenvervoer overneemt. Het bedrijf is in de gemeente Drimmelen al ruim veertig jaar verantwoordelijk voor het leerlingenvervoer, maar verloor onlangs de nieuwe aanbesteding.

Volgens John Oomen, operationeel manager bij het bedrijf, wordt het vertrek van de chauffeurs mogelijk door de OPOF-regeling die is opgenomen in de cao. Door de regeling krijgen chauffeurs de kans om ‘mee te verhuizen’ naar de andere vervoerder die de aanbesteding heeft gewonnen. “De verkrijgende vervoerder moet 75 procent van het al bestaande chauffeursbestand een arbeidsovereenkomst onder gelijke voorwaarden bieden. Dat zal de komende weken wel gebeuren”, verwacht John Oomen.

Door de verloren aanbesteding verwacht de operationeel manager zelfs dat zo’n vijftig chauffeurs overbodig zullen zijn. Dutax verliest namelijk niet alleen het leerlingenvervoer in Drimmelen, maar ook in de gemeente Moerdijk. “Wij hebben straks geen werk meer voor deze chauffeurs. Ik denk overigens niet dat al deze chauffeurs zullen overstappen. Er zullen er ook een aantal stoppen, omdat ze de leeftijd hebben dat ze niet meer willen overstappen naar een andere werkgever.”

Forse inkrimping

De verloren aanbesteding heeft een forse inkrimping als gevolg. “Ik denk dat wij twintig á dertig chauffeurs zullen overhouden.” Op de vraag hoe Dutax dat gaat opvangen, antwoordt Oomen: “Niet. Wij maken straks geen omzet meer op het leerlingenvervoer, dus de kosten die daar tegenover staan moeten ook verdwijnen.”

Dutax focust zich daarom vooral op het touringcarvervoer. “We hebben momenteel al een aardige vloot, bestaande uit zo’n veertien touringcars. We doen onder meer schoolreizen, enkele en meerdaagse reizen. Daar gaan we komende tijd onze pijlen op richten.”

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Olivier Smits

Olivier Smits is redacteur van Mobiliteit.nl en TaxiPro.