Deadline 1 juni

Capaciteit leerlingenvervoer Breda staat klaar, maar aanmeldingen blijven uit

Taxibusje van Connexxion
Taxibus van Connexxion. Foto: Connexxion

Het loopt allerminst storm met de aanmeldingen voor het leerlingenvervoer in Breda. Er zijn slechts tweehonderd kinderen aangemeld, terwijl vijfhonderd plekken beschikbaar zijn. Wethouder Arjen van Drunen (Onderwijs) roept ouders die hun kind nog niet hebben aangemeld op om dat zo snel mogelijk te doen. 

De deadline ligt namelijk op zaterdag 1 juni. Op die dag moet de lijst met namen binnen zijn, zodat de gemeente voldoende tijd heeft om alle beschikkingen voor de zomervakantie aan te leveren bij vervoerder Connexxion. “Er zijn genoeg busjes en chauffeurs, er is capaciteit om evenveel leerlingen te vervoeren als dit jaar”, zegt verantwoordelijk wethouder Arjen van Drunen tegen BN DeStem. “We zitten nu ergens in de tweehonderd, dus waarschijnlijk missen we de helft van de leerlingen nog. Daarom wil ik echt een oproep doen: iedereen die nog geen aanvraag heeft gedaan, doe het nu.”

Capaciteitsplanning

Hoewel ouders leerlingenvervoer moeten aanvragen bij de gemeente, benadrukt ook Connexxion het belang van tijdige aanmeldingen. Een tijdige aanlevering van lijsten met adressen heeft namelijk effect op de capaciteitsplanning. “Dit is het proces waarbij Connexxion haar middelen en capaciteit afstemt op de verwachte vraag”, zegt een woordvoerder van Connexxion tegenover deze site. “Het houdt in dat je de beschikbare middelen, zoals chauffeurs, auto’s, planners en telefonisten zo inzet dat je efficiënt en soepel kan opereren en leerlingen met de juiste zorg en aandacht conform de afspraken worden vervoerd.”

De planners van Connexxion beginnen twee maanden voor de start van het nieuwe schooljaar aan de planning. “Door tijdig inzicht te hebben in het aantal leerlingen, het soort vervoer dat zij nodig hebben en in hun adresgegevens, kunnen we een planning maken die aan de ene kant voor onze chauffeurs efficiënt is en aan de aan de andere kant zoveel mogelijk rust en regelmaat voor de leerlingen biedt. Ook dit jaar is het dus weer de bedoeling dat ouders voor de deadline leerlingen aanmelden, zodat we hen tijdig in kunnen plannen. We hebben er alle vertrouwen in dat de gemeente zich volop inzet om dit te stimuleren.”

Grijze lijst

De gemeente Breda zit inderdaad niet stil. Zo heeft de gemeente afgelopen weken een herinneringsbrief gestuurd aan ouders. Ook wil de gemeente een zogeheten grijze lijst opstellen. Op deze lijst komen de namen van kinderen te staan die nu nog niet zijn aangemeld, maar volgend schooljaar vermoedelijk wel vervoerd moeten worden. “Daarvoor zijn we afhankelijk van de scholen, maar dat is ingewikkeld qua privacy”, aldus wethouder Van Drunen.

Toch denkt de onderwijswethouder niet dat de problemen waar het leerlingenvervoer dit schooljaar mee kampte, volgend schooljaar terugkeren. “Wij hebben tientallen mensen die een uitkering kregen bijgeschoold, waardoor ze nu in het leerlingenvervoer kunnen werken. Ook Connexxion heeft grote inspanningen geleverd. In Breda komen de problemen van vorig jaar echt niet terug.”

Ook Connexxion verwacht geen herhaling van zetten. “Het is heel belangrijk dat de planning op tijd binnen is. Daar hebben we met de gemeente ook afspraken over gemaakt. Als iedereen zich aan de gemaakte afspraken houdt, dan komt het goed. Daar hebben we alle vertrouwen in.”

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Olivier Smits

Olivier Smits is redacteur van Mobiliteit.nl en TaxiPro.