'Boetes geïnd'

Connexxion en gemeente Breda brengen leerlingenvervoer op orde

Connexxion
Connexxion is in Breda verantwoordelijk voor de uitvoering van het leerlingenvervoer. Foto: ANP/Hollandse Hoogte/Venema Media

De problemen in het leerlingenvervoer in Breda lijken grotendeels achter de rug. Dat meldt verantwoordelijk wethouder Arjen van Drunen (Onderwijs) in een update aan de gemeenteraad. Zo is er geen wachtlijst meer en worden alle ritten inmiddels gereden door vaste chauffeurs van vervoerder Connexxion.

Ook het aantal meldingen over de kwaliteit van de ritten is flink afgenomen. “De huidige situatie komt steeds dichter bij ons streven om de problemen in het leerlingenvervoer tot een minimum te beperken”, schrijft Van Drunen in de brief. “De incidenten die zich af en toe voordoen zijn niet afwijkend van hetgeen gebruikelijk is in de dynamiek van het leerlingenvervoer en worden snel opgelost.”

De kous is daarmee echter nog niet af. Zo voert de gemeente nog tweewekelijks gesprekken met Connexxion, die in de Noord-Brabantse stad verantwoordelijk is voor het leerlingenvervoer. “Op dit moment nemen we in deze gesprekken opnieuw alle kwaliteitsafspraken door en controleren we hoe Connexxion aan deze afspraken voldoet. Waar nodig maken we aanvullende afspraken of scherpen we bestaande afspraken aan.”

Stroeve start

Het Bredase leerlingenvervoer kende in augustus een uiterst stroeve start van het schooljaar. Leerlingen werden te laat of in sommige gevallen zelfs helemaal niet opgehaald, signaleerden ook politieke partijen waaronder D66 en SP.

In reactie op de problemen trof het college van burgemeester en wethouders (B&W) verschillende maatregelen. Zo is er onder meer een campagne op poten gezet om nieuwe chauffeurs te werven en zijn er chauffeurs die normaliter het Wmo-vervoer verzorgen ingezet voor het leerlingenvervoer. Ook is Connexxion door het gemeentebestuur in gebreke gesteld. “De boetes zijn inmiddels geïnd”, aldus Van Drunen.

Stap voor stap

Het gemeentebestuur zelf heeft ook niet stilgezeten. De gemeentelijke processen rondom het beoordelings- en aanmeldproces zijn inmiddels geoptimaliseerd. Zo is er een stappenplan opgesteld, waarin stap voor stap wordt beschreven wat beide partijen van elkaar mogen verwachten. Ook de rol van ouders en de scholen is hierin opgenomen.

“De aanvraagperiode voor het leerlingenvervoer voor komend schooljaar is per 8 april weer opengesteld”, meldt Van Drunen. “We doen er alles aan om ouders te stimuleren om de vervoersvoorziening vóór 1 juni aan te vragen, zodat we voldoende tijd hebben om alle beschikkingen voor aanvang van de zomervakantie aan te kunnen leveren bij de vervoerder. Die heeft dan voldoende tijd voor het nemen van organisatorische maatregelen en het maken van een vervoersplan. Na de zomervakantie monitoren we de eerste weken nauwgezet hoe de opstart van het nieuwe schooljaar verloopt.”

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Olivier Smits

Olivier Smits is redacteur van Mobiliteit.nl en TaxiPro.