'Go Electric'

Uber zet vol in op uitstootvrij taxivervoer: ‘In 2028 nagenoeg alle ritten emissievrij’

Eveline Sijbrandij
Eveline Sijbrandij, hoofd van Uber Nederland . Foto: Uber

Uber verwacht dat in 2028 nagenoeg alle ritten die via de app gereden worden, emissievrij zullen zijn. Dat zegt Eveline Sijbrandij, hoofd van Uber Nederland. Het taxiplatform probeert op verschillende manieren elektrisch rijden aantrekkelijk te maken voor taxichauffeurs. 

Zo legt Uber in zogeheten ‘Go Electric’-informatiesessies uit welke voordelen elektrisch rijden heeft. Daarnaast vertellen chauffeurs die elektrisch rijden over hun ervaringen, waardoor een inkijkje wordt gegeven in de voordelen daarvan. Ook gaat Uber tijdens deze sessies in op verschillende regelingen die elektrisch rijden aantrekkelijker maken. “Alle chauffeurs die nog dit jaar via Uber gaan rijden met een elektrische auto kunnen tot wel 3.000 euro extra omzet verdienen”, zegt Eveline Sijbrandij daarover. “Het daadwerkelijke bedrag hangt af van het aantal ritten dat zij met een elektrische auto maken.”

Daarnaast zoekt Uber nadrukkelijk de samenwerking op met andere partijen op het gebied van duurzaamheid. “Zo hebben we een deal met Kia, waarbij chauffeurs 7 procent korting krijgen op de aanschaf of een speciale lagere rente bij een leasecontract voor een Niro EV. Chauffeurs krijgen ook korting op het installeren van een eigen laadpaal rondom hun huis en op bepaalde openbare snellaadpleinen bij bp Pulse. Voor chauffeurs die al elektrisch rijden is er ook een lagere service-fee bij Uber Green ten opzichte van overige ritopties. Dat maakt het extra aantrekkelijk.”

Ambitie

Uber heeft de ambitie om in 2030 een emissievrij mobiliteitsplatform te zijn in de Verenigde Staten, Canada en Europa. Het taxiplatform timmert hiervoor hard aan de weg. Zo worden er in Nederland inmiddels honderdduizenden uitstootvrije ritten gereden via de Uber-app. Passagiers die in een schone taxi vervoerd willen worden, kunnen dat aangeven door gebruik te maken van Uber Green. Een optie waar Eveline Sijbrandij zelf ook regelmatig gebruik van maakt. “Ik ben al jaren bezig met de verduurzaming van het taxivervoer. Uber Green heeft voor mijzelf als voordeel dat de rit volledig elektrisch is en je exact hetzelfde bedrag betaalt als voor een UberX-rit. Bovendien hoor ik veel verhalen van chauffeurs die de overstap al hebben gemaakt. Van die voorlopers leren we veel.”

Ondanks alle voordelen die Uber aanbiedt gaat nog niet elke taxichauffeur overstag. Volgens Sijbrandij zijn daar drie belangrijke oorzaken voor. “Op de tweedehandsmarkt, waar veel chauffeurs hun auto kopen, zijn er nog niet voldoende aantrekkelijke elektrische auto’s. Dat zal de komende jaren echter verbeteren, doordat er meer elektrische voertuigen op de tweedehandsmarkt komen. De verwachting is dat prijzen dan zullen zakken.”

“Daarnaast zien we dat chauffeurs zich zorgen maken om de gestegen laadkosten”, vervolgt Sijbrandij haar verhaal. Ook dat wordt hopelijk rustiger en voorspelbaarder. Tenslotte zijn er zorgen over de range van de accu en de beschikbaarheid van laadpalen. De praktijk wijst uit dat dit erg meevalt.” Sijbrandij verwacht dan ook dat over een paar jaar alle ritten ‘groen’ zijn. “Ik denk dat in 2028 nagenoeg alle ritten in Nederland via het Uber platform emissievrij zijn.”

Lees ook:

Auteur: Redactie

2 reacties op “Uber zet vol in op uitstootvrij taxivervoer: ‘In 2028 nagenoeg alle ritten emissievrij’”

harry berg|16.12.23|13:59

n

Nihat Okcu|14.12.23|14:29

De grootste zorg van chauffeurs om nirf te investeren in electrisch is de onbetrouwbaar van uber, constante prijsverlagingen terwijl alles duurder word. Uber begrijpt of wilt niet begrijpen wat een zzper betekend.
Zij kijken naar de kwantiteit ( alle ritverzoeken afhandelen ongeacht de prijs die klant wilt betalen), maar chauffeur kan maar 1 rit tegelijk afronden en die is gebaat bij de kwaliteit van de rit.
Nu bijna alle uberritten 6 – 7 euro zijn mogen jullie zelf autos kopen.