Partner

TRAKSI: ‘Bespaar flink op kosten met zuinig rijgedrag’

Daklicht taxi. Foto: iStock / Byoung Joo
Daklicht. Foto ter illustratie. Foto: iStock / Byoung Joo

Taxichauffeurs kunnen flink wat kosten besparen als ze hun rijgedrag aanpassen. Dat stelt taxiverzekeraar TRAKSI. Volgens hen verkleint zuiniger rijden de kans op hoge kosten en zorgt het tevens voor minder belasting van het milieu.

Als je veel rijdt, lijkt het er volgens TRAKSI soms op of je een gat in je portemonnee hebt zitten. “En dat komt niet alleen door het aantal kilometers of hoge brandstofkosten, want ook onderhoud en vervanging van auto- onderdelen maken rijden duur”, zegt de taxiverzekeraar daarover.

Zuinig rijden

Als je zuiniger rijdt, verkleint dat het risico op hoge kosten. Tevens zorgt het voor minder belasting van het milieu. “Als je 10 procent minder brandstof verbruikt, dan bespaar je jaarlijks zo’n 180 euro als je gemiddeld rijdt en tot wel 270 euro als veelrijder.”

Volgens TRAKSI kunnen chauffeurs zuiniger rijden door hun rijstijl aan te passen. “Sinds 2020 biedt TRAKSI unieke verzekeringen op basis van rijgedrag voor taxichauffeurs. De verzamelde gegevens staven dat keurig rijgedrag indirecte voordelen heeft wat brandstof- en onderhoudskosten betreft. Je brandstofverbruik hangt af van je type auto en je rijstijl. Heb je een ‘zware voet’ op het gas, dan verbruik je relatief veel brandstof. Rijd je rustiger, dan heb je lager brandstofverbruik én verminder je de uitstoot van CO2, stikstof en fijnstof. TRAKSI biedt een test om te bepalen of je zuiniger kunt rijden. Deze test geeft aan dat je op jaarbasis tot wel 10 procent op brandstofverbruik kan besparen. Wanneer je netjes rijdt, slijten auto-onderdelen bovendien minder snel.”

Tips

Tot slot geeft TRAKSI nog enkele tips als voorbeeld. “Schakel naar een hogere versnelling bij een toerental rond de 2.000, maak gebruik van je boordcomputer en cruisecontrol en rij op de snelweg met een constante snelheid van 100 in plaats van 130 kilometer per uur. Bij die lagere snelheid verbruik je zo’n 15 tot 20 procent minder brandstof. Pomp je banden elke twee maanden of vaker op en laat de motor korte tijd stationair draaien voor vertrek. Laat op tijd het gas los voor het verkeerslicht dat op rood of oranje staat. En zet je motor uit bij korte stops, bijvoorbeeld bij een spoorwegovergang of open brug. Als je deze tips volgt, bespaar je al snel een leuk bedrag én draag je bij aan een beter milieu”, zo besluit TRAKSI.

De rijgedragtechnologie van TRAKSI helpt taxichauffeurs om inzicht te krijgen in hun rijgedrag. Op basis daarvan kunnen chauffeurs hun rijstijl aanpassen, waarmee ze positieve invloed kunnen uitoefenen op hun premie én de kosten van het autorijden.

Lees ook:

Auteur: Redactie

1 reactie op “TRAKSI: ‘Bespaar flink op kosten met zuinig rijgedrag’”

Piet Visser|24.03.23|12:13

Traksi is, mijn ervaring, totaal NIET goedkoper dan wat ze voorspiegelen met hun taxiverzekeringen buiten de aanschaf van de camera’s