‘Hoge aantal diefstallen e-bikes vraagt om preventie vanuit industrie’

De fietsbranche, kennisinstellingen en verzekeraars moeten ook zelf een rol spelen bij de bestrijding van fietsendiefstal. Dit pleidooi doet de Stichting Aanpak Fiets- en E-bikediefstal (S.A.F.E). Steeds meer elektrische fietsen worden gestolen en de politie kan dit niet alleen aanpakken. Er is dus een pakket aan maatregelen nodig voor de bestrijding van (georganiseerde) fietsdiefstal én betere preventie.

Er worden steeds meer e-bike aangeschaft. Een toenemend aantal steden en werkgevers stimuleert dit, omdat het een milieuvriendelijk alternatief kan zijn voor de auto op middellange afstanden. Maar de keerzijde van de medaille is dat deze voertuigen steeds vaker het doelwit zijn van criminelen. De afgelopen twee jaar is het aantal diefstallen met maar liefst 74 procent gestegen. Het gaat in totaal om 22.953 aangiftes per jaar, blijkt uit een analyse van de aangiftecijfers van de Nationale Politie door S.A.F.E.

Zelf diefstal voorkomen

De tweewielers worden op straat gestolen, maar criminelen schromen ook niet langer om in te breken in woningen, garages, schuren en kantoorpanden. Daarom ligt er volgens de stichting een taak voor de fietseigenaren zelf. “Gebruik bijvoorbeeld twee sloten die ART-goedgekeurd zijn en zet je fiets daarmee ergens aan vast”, adviseert Guus Wesselink van S.A.F.E. “Stal de fiets het liefst achter slot en grendel, ook thuis. Zeker als je in een binnenstad woont.” Fietsen die zijn uitgerust met een track & trace-systeem blijken bovendien in 80 procent van de gevallen worden teruggevonden.

Vooral in Utrecht stapten beduidend meer mensen naar de politie om deze misdaad aan te geven. Daar is afgelopen jaar sprake geweest van een stijging van 66 procent. In Rotterdam ging het om een toename van 39 procent, in Amsterdam 12 procent en in Den Haag met 10 procent. De stijging kan deels te verklaren zijn omdat e-bikes meestal verzekerd zijn en de verzekeraar een aangifte eist. In 2020 werd de jaarlijkse schade van fietsdiefstal nog op 600 miljoen euro berekend.

Nauwelijks aangiftes

Het aantal aangiftes van traditionele fietsen is opnieuw afgenomen, maar dat is volgens de stichting niet iets om blij over te zijn. Het zou namelijk niet zo zijn dat er minder voertuigen worden gestolen, maar dat mensen simpelweg minder vaak aangifte doen. Hier is in 2020 onderzoek naar gedaan, waarin werd geconcludeerd dat op dat moment slechts 14 procent van de slachtoffers aangifte deed. Dit percentage lag afgelopen jaar naar schatting nog lager. Het werkelijke aantal fietsdiefstallen is volgens de stichting zeker acht tot negen keer hoger.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.