24 km fietsen

Afsluitdijk na vijf jaar weer toegankelijk voor fietsers en wandelaars

Foto: fietspad Afsluitdijk
Het nieuwe fietspad op de Afsluitdijk. Foto: Rijkswaterstaat.

Het fiets- en wandelpad op de Afsluitdijk is vanaf woensdag weer gedeeltelijk toegankelijk. Tussen de sluizen van Den Oever en Kornwerderzand kan over een lengte van 24 kilometer gefietst of gewandeld worden, zowel op het oude pad als op een nieuw pad langs de Waddenzee. Voor het veilig passeren van de sluizen is het wel nog nodig om een gratis fietsbus te gebruiken, meldt Rijkswaterstaat. Door werkzaamheden was het fietspad al sinds 2019 buiten gebruik.

Eigenlijk zouden de werkzaamheden maar tot 2022 duren, maar door vertragingen duren ze inmiddels al vijf jaar. Daar is flink van gebaald door onder meer de Fietsersbond, die zelfs een rechtszaak had aangespannen tegen de afsluiting. Nu is zowel het oude fietspad langs de A7 weer toegankelijk, net als het nieuwe fietspad langs de Waddenzee.

Het nieuwe fietspad is op initiatief van de provincies Noord-Holland en Fryslân en de gemeenten Hollands Kroon en Súdwest-Fryslân gerealiseerd. “Met het nieuwe fiets- en wandelpad langs de Waddenzee kunnen mensen nog meer genieten van het prachtige Unesco werelderfgoed”, aldus Sieds Hoitinga, programmamanager bij provincie Fryslân. “Op het oude pad rijd je weliswaar langs de Waddenzeezijde, maar door de dijk heb je alleen zicht op de A7 en het IJsselmeer. Nu kun je genieten van rust, ruimte en vergezichten. Bovendien is de dijk zelf een uniek object en zijn de state of the art kunstwerken, zoals de spuimiddelen, op zichzelf al heel aantrekkelijk.”

Fietsbus

Om op beide fiets- en wandelpaden tussen de sluizen te komen, moeten fietsers en wandelaars de gratis fietsbus nemen. De fietsbruggen bij de sluizen zijn namelijk nog weg om de resterende werkzaamheden te voltooien. Vanuit Friesland stapt men in de fietsbus op Kornwerderzand. De eerste stop om het fiets- en wandelpad op de Afsluitdijk te bereiken is bij Breezanddijk. Hier kunnen fietsers en wandelaars eerst ruim tien kilometer afleggen naar de Vismigratierivier. Vanaf daar is het fiets- en wandelpad terug richting halte Monument Noord over een lengte van 18 km beschikbaar.

Bij Monument Noord stappen fietsers en wandelaars weer op de fietsbus om naar Noord-Holland en Friesland te reizen. “Vanuit Noord-Holland duurt de reis met de fietsbus naar het fiets- en wandelpad lang”, meldt Rijkswaterstaat. Deze richting raadt de organisatie dan ook af. Er moet uiteindelijk ook nog een halte bij de Vismigratierivier komen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Laura Houtenbrink