Provincie Fryslân legt Arriva mogelijk boete op vanwege slecht vervangend vervoer
De provincie Fryslân is ontevreden met vervoerder Arriva en dreigt met een boete. De provincie stelt dat het treinvervangend vervoer bij Arriva niet op orde is. De vervoerder mag op eerst op aantijgingen reageren en verbeteringen laten zien, voordat de provincie een boete oplegt. Dat blijkt uit een brief van Arno Brok, lid van het college van Gedeputeerde Staten.
‘Helaas moeten wij concluderen dat uw bedrijf er nog steeds niet in slaagt om te voldoen aan de eisen die voortvloeien uit de Concessie Regionaal Spoorvervoer Fryslân 2020-2035’, schrijft Brok. Volgens het Statenlid houdt Arriva zich niet aan deze afspraken. Het vervangend vervoer wordt niet altijd ingezet en daarnaast is de reisinformatie niet op orde. Het is soms onduidelijk waar het vervangend vervoer aankomt en de bussen zijn niet voorzien van mobiele check-in-apparatuur.
‘Bij onvoorziene omstandigheden is de inzet van vervangend vervoer verplicht wanneer er binnen 34 minuten geen opvolgende trein met dezelfde richting en bestemming arriveert’, schrijft Brok. Het vervangende vervoer moet 30 minuten nadat de trein uitgevallen is ter plaatse zijn. Daarnaast moeten de reizigers hierover correct worden geïnformeerd.
Boete
Mocht Arriva voor 1 april 2023 de situatie niet verbeteren, dan ontvangt de vervoerder een boeter van 2.000 euro per rit ‘waarop ten onrechte geen vervangend vervoer is ingezet en/of de vertrektijd van de rit niet binnen 30 minuten plaatsvond en/of niet afdoende aan reizigers is gecommuniceerd dat er vervangend vervoer zal worden ingezet.’
Daarnaast kan Arriva extra boetes ontvangen oplopend tot 2.000 euro als de incheck-apparatuur in de bussen niet op orde is en als de reizigers niet op de juiste manier geïnformeerd worden over het vervangende vervoer.
Lees ook:
- Provincie Groningen tikt Arriva opnieuw op de vingers en eist verbeterplan
- Problemen op de Maaslijn: 25% treinuitval op traject Nijmegen – Venray
- Arriva ontvangt minder geld en mogelijk boete voor ‘verwijtbare rituitval’
- Provincie Groningen onderzoekt boete Arriva na uitval 4000 treinen
- Limburgse politiek ontstemd over prijsverhoging Arriva
U las zojuist één van de gratis premium artikelen
Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding
Bent u al abonnee?