Vijf maanden cel voor zware mishandeling medepassagier in trein

rechtbank Lelystad, foto: rechtspraak.nl
rechtbank Lelystad Beeldbank: rechtspraak.nl

De rechtbank in Lelystad heeft een man veroordeeld tot negen maanden cel vanwege een poging tot ernstige mishandeling van een slechtziende medepassagier in de trein tussen Lelystad en Almere eind september vorig jaar. Vier maanden van die straf zijn voorwaardelijk. Er geldt een proeftijd van twee jaar.

Het slachtoffer zat op 22 september in de trein van Almere naar Groningen in een stiltecoupé en vroeg een medepassagier of zijn muziek wat zachter kon. Dat viel blijkbaar verkeerd bij de man, want hij begon te schelden en volgde zijn slachtoffer, die ondertussen uitgeweken was, naar een andere stiltecoupé. Vervolgens schopte en stompte het slachtoffer daarbij meerdere keren tegen zijn gezicht en lichaam. Daarbij viel de man op de grond en kon zichzelf niet meer verdedigen.

Hij liep zwaar letsel op door de schop- en stomppartij, zoals een botbreuk en gevoelsverlies in zijn gezicht. Ook durft hij eigenlijk nog steeds niet goed met het openbaar vervoer te reizen, terwijl hij daar vanwege zijn visuele beperking sterk van afhankelijk is.

‘Ontoelaatbaar gedrag’

De rechtbank noemt het gedrag van de verdachte verontrustend, temeer omdat het gericht was tegen een kwetsbare man. “Gedrag als dat van de verdachte draagt er aan bij dat mensen anderen niet meer durven aanspreken op ontoelaatbaar gedrag en het overtreden van regels.”

Omdat uit het medisch dossier van het slachtoffer niet met zekerheid op te maken valt hoe ingrijpend het letsel en de eventuele definitieve gevolgen zijn, kan het volgens de rechter daarom juridisch niet als zwaar lichamelijk letsel worden aangemerkt. Daarom kan de verdachte alleen worden veroordeeld voor poging tot zware mishandeling.

De man is in 2019 ook eens veroordeeld voor mishandeling. Dit maal krijgt hij van de rechtbank een gevangenisstraf van negen maanden, waarvan vier maanden voorwaardelijk en een proeftijd van twee jaar en met aftrek van de periode die hij al in voorarrest heeft gezeten. Ook gelden er enkele bijzondere voorwaarden, zoals een meldplicht bij de reclassering, meewerken aan behandeling en begeleid wonen of maatschappelijke opvang. Verder moet hij een schadevergoeding betalen aan zijn slachtoffer van ruim tweeduizend euro en hij moet de proceskosten van de slechtziende man voor zijn rekening nemen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Yvonne Ton

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.