Nachttrein Amsterdam naar Zürich van start op 12 december

Nightjet Wenen (foto: NS)
Beeldbank NS

De dagelijkse nachttreinverbinding van Amsterdam naar Zürich gaat eind dit jaar van start. Op 12 december vertrekt de eerste trein naar de grootste stad in Zwitserland. Het is de tweede verbinding die aan het Europese nachttreinennetwerk wordt toegevoegd door NS, die daarvoor samenwerkt met SBB, ÖBB en Deutsche Bahn.

De trein draagt de naam Nightjet Zürich en vertrekt dagelijks om 20.30 uur vanuit Amsterdam via het Rhein-Ruhrgebied naar Basel en Zürich. In Nederland zal de trein ook stoppen in Utrecht en Arnhem. Tussendoor stopt de trein op achttien stations en daarmee gaat het ook om een extra verbinding voor bestemmingen in het Duitse Rhein-Ruhrgebied. In omgekeerde richting arriveert elke dag om 09.14 uur een nachttrein vanuit Zwitserland.

NS-personeel tot aan Frankfurt

De trein bestaat uit veertien rijtuigen: twee slaaprijtuigen met bedden, vier couchette rijtuigen en acht zitrijtuigen. In het laagseizoen is er één rijtuig minder. Tot aan Frankfurt zal een NS-locomotief voor de rijtuigen rijden en NS-personeel werkt tot aan Keulen of Frankfurt op de verbinding. De komende periode zullen al meerdere testritten plaatsvinden, waarbij bijvoorbeeld de logistieke processen en combinatie van verschillende rijtuigen met de locomotieven beproefd.

NS is deze week al gestart met de verkoop van tickets, die tot zes maanden vooruit zijn te boeken. Zürich en Basel zijn volgens de vervoerder populaire bestemmingen voor zowel zakelijke als recreatieve reizigers. Bovendien kan vanaf deze steden gemakkelijk door worden gereisd naar verdere bestemmingen in Zwitserland en Italië. Wie nu naar Zürich wil, moet in bijvoorbeeld Hannover of Frankfurt overstappen.

Particuliere nachttreinen

Sinds de terugkeer van de nachttrein naar Wenen in mei van dit jaar is Nederland weer verbonden met het nachttreinnetwerk in Europa en inmiddels rukken ook particuliere slaaptreinen op. Zo vertrekt vrijdag vanuit Breda de eerste nachttrein richting Praag van reisorganisatie GreenCityTrip richting Tsjechië. European Sleeper is daarnaast van plan om in april 2022 een nachttrein-verbinding te starten tussen Praag en Brussel, waarbij onderweg ook in Dresden, Berlijn en Amsterdam gestopt wordt.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Dylan Metselaar

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.