Voormalige Fyra’s ingezet op traject Milaan-Ancona

Fyra in Italie (Foto: Cees Sweere)

Reizigers kunnen vanaf volgende week weer gebruikmaken van de Fyra-treinen die in 2013 door NS werden afgedankt. De Italiaanse spoorvervoerder Trenitalia gaat de voertuigen namelijk inzetten tussen Milaan en Ancona, een afstand van ruim 400 kilometer. Volgens Trenitalia-directeur Marco Caposciutti zijn er maatregelen genomen om de problemen uit 2013 helemaal op te lossen en hij heeft daarom vertrouwen in het functioneren van de trein.

Al in 2017 werd bekend dat de Italiaanse spoorvervoerder Trenitalia de voertuigen had gekocht van treinenbouwer AnsaldoBreda en deze week werd de trein gepresenteerd. De treinen hebben een andere kleur gekregen en ook het interieur is flink onder handen genomen. Bovendien zullen de treinen onder de naam ERT 700 gaan rijden – de naam Fyra wordt nergens meer genoemd.

Testritten

Al in 2017 werd voor het eerst gesproken over een mogelijke herintroductie van de geplaagde treinen op het spoor in Italië en er werden in de afgelopen tijden regelmatig testritten opgemerkt, maar pas nu is het werkelijk zo ver. Volgens de huidige directeur van AnsaldoBreda hoeft de nieuwe vervoerder niet bang te zijn voor vergelijkbare problemen. Antonio Liguori stelt zelfs tegen RTL Nieuws dat de defecten aan de trein ook in 2013 gemakkelijk gerepareerd hadden kunnen worden en spreekt over ‘marginale problemen’.

Voor NS en voor de Belgische NMBS waren de problemen echter zodanig dat besloten werd om de treinen terug te sturen naar de Italiaanse bouwer. Wel vond de Nederlandse spoorvervoerder het prima dat AnsaldoBreda probeerde om de treinen door te verkopen aan een andere geïnteresseerde. In dat geval zou NS bovendien nog 21 miljoen euro krijgen, bovenop de 125 miljoen die NS heeft teruggekregen na het terugsturen van de gebrekkige treinen.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.