Belgische en Nederlandse Koningin bezoeken Utrecht CS

Station Utrecht Centraal, foto: ANP
Foto: ANP, voor éénmalig gebruik!

Koningin Máximá brengt samen met haar Belgische ambtgenote Koningin Mathilda op woensdag 30 november een bezoek aan Utrecht Centraal. Dit gebeurt in het kader van het Belgische staatsbezoek aan Nederland. De koninginnen komen aan per trein, waarna zij de nieuwe stationshal en het stadskantoor van de gemeente Utrecht bezoeken. Het bezoek van beide koninginnen is een feestelijke aanloop naar de officiële opening van Utrecht Centraal op 7 december.

Het nieuwe station in Utrecht is gebouwd door BESIX Nederland, onderdeel van de Belgische bouwgroep BESIX, in opdracht van NS, gemeente Utrecht en ProRail. Het nieuwe Utrecht Centraal is in zes jaar tijd volledig vernieuwd en is geschikt voor honderd miljoen reizigers per jaar. Het station geldt als het spoorknooppunt van Nederland. Het is een moderne constructie van staal en glas en heeft een golvend dak.

Station Utrecht Centraal

Het station Utrecht Centraal neemt een centrale plaats in in het spoornetwerk van Nederland. In de toekomst heeft het station aan twee kanten een duidelijke entree aan een verhoogd plein met fietsenstallingen onder deze pleinen. Naast het station wordt volop doorgebouwd aan het Utrechtse stadscentrum. Zo wordt gewerkt aan de grootste fietsenstalling ter wereld, een nieuw tram- en busstation, het Stationsplein en de gebouwen rondom om te wonen, werken en ontspannen. Op het nieuwe station is er veel aandacht voor het comfort van de reiziger, met winkels, horecavoorzieningen, liften en roltrappen.

Dagelijks maken ongeveer 280.000 reizigers gebruik van station Utrecht Centraal. In de toekomst zullen dat er naar verwachting 360.000 per dag zijn. Tijdens de bouwperiode is het station gewoon in gebruik gebleven. Het station is ontworpen door BenthemCrouwel Architecten.

Auteur: Marieke van Gompel

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.