NS zet bodycams in tegen agressie op het spoor

Service en veiligheid medewerkers, NS beveiligers, station

Verschillende medewerkers van NS worden deze maand uitgerust met bodycams die live beeld en geluid kunnen verzenden naar de NS Veiligheidscentrale. De medewerkers van de Veiligheidscentrale kunnen op basis van die beelden snel de politie inschakelen of andere NS-medewerkers inzetten. In het komende half jaar wordt getest of deze bodycams agressieve situaties op de stations ontmoedigen en bij medewerkers het gevoel van veiligheid vergroten.

De camera’s worden de komende maanden gedragen door externe beveiligers en de Veiligheid & Service medewerkers. Deze medewerkers worden volgens de vervoerder vaker dan gemiddeld geconfronteerd met agressie. Op het moment dat een onveilige situatie ontstaat, kunnen de medewerkers de camera activeren om direct beelden te versturen naar de Veiligheidscentrale. NS doet nog geen uitspraken over de hoeveelheid camera’s die ingezet worden of de locatie waar de camera’s in gebruik zullen worden genomen, om de resultaten van de proef niet te beïnvloeden.

Agressie

Naast het vergroten van het veiligheidsgevoel, kunnen de beelden ook gebruikt worden om overtreders gemakkelijker op te sporen. Directeur Concernveiligheid bij de NS, Frank Reitsma, vertelt dat videobeelden vorige week nog gebruikt zijn om een verdachte op te sporen die een NS-medewerker had mishandeld. In andere landen zijn tijdens vergelijkbare proeven met bodycams erg positieve resultaten behaald.

De laatste tijd worden medewerkers van het spoorbedrijf regelmatig geconfronteerd met agressieaanvallen en daarom neemt de vervoerder samen met de overheid sinds dit voorjaar extra maatregelen om haar medewerkers te beschermen. Behalve het gebruik van deze bodycams, worden ’s nachts meer beveiligers ingezet en de NS-poortjes gaan versneld dicht om zwartrijden te voorkomen.

Auteur: Inge Jacobs

2 reacties op “NS zet bodycams in tegen agressie op het spoor”

Harm Haringsma|08.10.15|20:18

Vervolg:

Dan krijg je als redder een gigantische aanklacht waardoor je de rest van je leven geen baan meer krijgt.

Hierdoor bedenkt iedereen zich wel 10 keer voor hij iets onderneemt en kijkt liever de andere kant uit.

Het probleem is onze belachelijke wetgeving. Verandert hier niets aan dan zijn en blijven alle andere oplossingen mooie lapmiddelen.

Harm Haringsma|08.10.15|20:18

Technische oplossingen zijn wel leuk, maar blijven een lapmiddel. Wat veel beter en goedkoper is de wetten aan te passen. Kost eigenlijk niets.

Als we zien dat iemand in het OV wordt belaagd, we bevrijden zoiemand en slaan te hard zodat de agressor een been of arm breekt, dan komen wij als redder in nood in het gevang te zitten. Helemaal als de agressor met zijn hoofd ergens tegenaan valt en overlijdt.

lees hieronder verder …