Limburg verklaart bezwaren Veolia ongegrond, OV-concessie definitief naar Arriva

veoliatrein

De OV-concessie in Limburg wordt niet opnieuw aanbesteed. De adviescommissie bezwaarschriften van de provincie heeft de bezwaren die Veolia had ingediend tegen de gunning van tafel geveegd. Het provinciebestuur steunt dit oordeel waarmee Arriva nu definitief de winnaar is van de concessie.

Veolia diende bezwaar tegen de gunning in van de OV-concessie aan concurrent Arriva. Die vervoerder kreeg de concessie toegewezen nadat de oorspronkelijke winnaar Abellio na fraude uitgesloten werd van de aanbesteding. Omdat Veolia van mening was dat het gehele aanbestedingsproces oneerlijk was verlopen, eiste de vervoerder een heraanbesteding.

Exploitatiebijdrage

Volgens de commissie was de inschrijving van Veolia ongeldig omdat de vervoerder een aanvullende subsidie van drie miljoen euro vroeg bovenop de exploitiebijdrage van 55,5 miljoen euro. Volgens de commissie komt een partij die een aanvullende exploitatiebijdrage vraagt, überhaupt niet voor de gunning in aanmerking. Inschrijvingen die om een extra subsidie vragen niet in behandeling genomen, meldt de commissie in haar toelichting.

Veolia gaf aan om een extra subsidie te hebben gevraagd omdat er bij de aanbesteding geen sprake was van een level playing field. Daardoor zou de vervoerder een extra financieel risico hebben ingecalculeerd. Veolia gaf aan dat huidige spoorvervoerder NS voordelen had ten opzichte van de andere inschrijvers en benodigde informatie niet of niet tijdig met de andere inschrijvers deelde. Volgens de commissie heeft Veolia niet aan kunnen tonen dat ze als gevolg van deze tegenwerking niet geldig kon inschrijven.

Aanbesteding

Na uitsluiting van Abellio is het volgens de commissie daarnaast “niet langer aan de orde” of Abellio een voordeel had in de aanbesteding. Veolia heeft ook “niet aannemelijk gemaakt” dat zij “benadeeld is door de vraagstelling van de aanbestedende dienst”.

Lees hier het advies van de commissie.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Marieke van Gompel

1 reactie op “Limburg verklaart bezwaren Veolia ongegrond, OV-concessie definitief naar Arriva”

Rita Gehlen|07.10.15|09:22

ik vind dat het wel is eerlijk gegaan is wat ik gelezen heb gehoord heb en het wordt nu wel tijd dat wij duidelijkheid krijgen ook voor de reizigers verder hoop ik nu ook dat het ook zo blijft want onzekerheid wat wij als reizigers hebben gehad was niet zo fijn.

groeten Rita Gehlen Zuid Limburg