Oud-ombudsman toetst onderzoek aanbesteding OV Limburg

Oud-ombudsman Alex Brenninkmeijer toetst het onderzoek dat advocatenkantoor De Brauw Blackstone Westbroek uitvoerde naar de rol van NS in de Limburgse aanbestedingsprocedure. Dat laat minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem weten in een brief aan de Tweede Kamer.

Dijsselbloem zegt in de brief geen reden te hebben om te twijfelen aan het onderzoek van De Brauw, maar dat de uitkomsten van het onderzoek cruciaal zijn en daarom op geen enkele manier ter discussie mogen staan. Het ‘second opinion’-onderzoek dat Brenninkmeijer uitvoert, moet alle mogelijke twijfel over de bevindingen van het advocatenkantoor uitsluiten.

Dijsselbloem meldt dat hij de onafhankelijke toetsing samen met de Raad van Commissarissen van NS heeft afgesproken. Brenninkmeijer was van 2005 tot 2014 Nationaal ombudsman. Tegenwoordig is hij onder andere lid van de Europese Rekenkamer en bijzonder hoogleraar Institutionele aspecten van de rechtsstaat aan de Universiteit Utrecht. Het is niet de enige toetsing die momenteel plaatsvindt: de externe consultant André de Jong beoordeelt het onderzoek van bureau Alvarez en Marsal naar de interne procedures van NS.

Bedrijfsspionage

NS stuitte naar aanleiding van een intern compliance-onderzoek door De Brauw op e-mails van medewerkers van Qbuzz/Abellio. Deze gaven aanleiding tot nader onderzoek naar de gang van zaken bij de bieding van het openbaar vervoer in de Provincie Limburg. Daardoor kwam bedrijfsspionage aan het licht door de top van Qbuzz/Abellio, die gebruik maakten van de diensten van een voormalig bestuurder van concurrent Veolia. NS-directeur Timo Huges zou tevens een e-mail over Veolia hebben doorgestuurd aan de top. Deze uitglijder kostte hem uiteindelijk zijn positie.

Eerder werd gemeld dat De Brauw meerdere petten draagt bij het vertegenwoordigen van hun cliënt NS. Het kantoor liet advocaat Jaap de Keijzer intern onderzoek doen naar de bedrijfsspionage van NS in de Limburgse spoorconcessie, maar die vocht namens de vervoerder ook een oordeel aan van de Autoriteit Consument en Markt (ACM). Het onderzoek van Brenninkmeijer moet na de zomer zijn afgerond, dat van De Jong in het najaar.

Auteur: admin

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.