‘Lage LandenLijn verstoort economisch evenwicht niet’

Rikus-Spithorst-Maatschappij-Voor-Beter-OV-

Er is geen sprake van een verstoord economisch evenwicht bij de komst van de Lage LandenLijn. Dat schrijft de Maatschappij Voor Beter OV aan de Autoriteit Consument en Markt (voorheen NMa). De gemeente Den Haag wil vanaf december zelf een treinverbinding tussen Den Haag en Brussel starten. De NS heeft ACM verzocht om te toetsen of er sprake is van economische verstoring als de Lage LandenLijn ook binnenlandse reizigers vervoert met zijn internationale trein.

Volgens Maatschappij Voor Beter OV heeft de NS zelf besloten om de Beneluxtrein tussen Amsterdam en Brussel per december 2012 op te heffen. Daardoor kan er van verstoord evenwicht geen sprake zijn, vindt de reizigersorganisatie.

Toetsen

De NS heeft gebruik gemaakt van de mogelijkheid om door de ACM te laten toetsen of er sprake is van economische verstoring als de Lage LandenLijn ook binnenlandse reizigers vervoert met zijn internationale trein. Dit argument gaat volgens de reizigersvereniging niet op omdat de NS zelf ook binnenlandse reizigers met internationale treinen vervoert.

Maatschappij Voor Beter OV vindt dat de gemeente Den Haag een kans moet krijgen om een betere treinverbinding aan te bieden dan op dit moment door NS en NMBS tussen Den Haag en Brussel wordt geleverd.

Economische verstoring

Wethouder Peter Smit van Den Haag stelde tijdens de Dag van de Rail dat als ACM concludeert dat er sprake is van economische verstoring dat de gemeente dit waarschijnlijk gaat aanvechten.

Lees ook:

‘Protest NS tegen aanbesteding lijn Den Haag-Brussel maakt weinig kans’

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke is algemeen hoofdredacteur van van ProMedia Group.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.