Reizigersgroei vervoerder RET lager dan verwacht

Pedro Peters, directeur, RET

De reizigersgroei van stadsvervoerder RET in 2013 valt tegen. Dat zei directeur Pedro Peters tijdens de jaarlijkse nieuwjaarsreceptie voor het RET-personeel. Het aantal reizigerskilometers steeg met 1,7 procent in 2013 ten opzichte van het jaar daarvoor. De vervoerder mikt op een jaarlijkse reizigersgroei van vier procent. Peters: “RET ervaart nu ook gevolgen van de crisis. Er is minder woon-werkverkeer en ook minder vervoer van winkelend publiek. Daarnaast hebben grote en langdurige werkzaamheden aan het tramspoor tot minder reizigers geleid.” RET behaalde een winst van tien miljoen euro in 2013.

Peters kondigde verder aan dat de RET in 2014 met een aantal innovaties komt die gericht zijn op klantgemak. Zo start in februari de RET Servicewinkel met een loket voor alle OV-chipkaartzaken. Dat betekent dat reizigers van de RET voor nieuwe, defecte, gestolen of verloren OV-chipkaarten niet meer worden doorverwezen naar Trans Link Systems (TLS), maar direct bij de vervoerder worden geholpen.

RET beantwoordt zelf OV-chipkaart vragen en zorgt dat reizigers direct weer kunnen doorreizen met een tijdelijke OV-chipkaart. Hiermee komt de RET voor haar klanten tegemoet aan de landelijke vraag van OV-chipkaart reizigers om hen een 1-loket-service te verlenen.

Reizigers informeren

Verder verstrekt de stadsvervoerder een tablet aan medewerkers die in direct contact staan met de reizigers, zoals buschauffeurs, tram- en metrobestuurders en servicemedewerkers op metrostations. Peters: “Op deze manier is iedere RET’er op straat real-time op de hoogte van wat er zich afspeelt in ons vervoersnetwerk en zijn zij in staat onze reizigers te informeren over actuele verstoringen en omleidingen en reisadvies te geven.”

Volgens Peters ging het ging afgelopen jaar goed met de sociale veiligheid in het openbaar vervoer. Peters: “Het zwartrijdpercentage is gedaald van 1,7 procent in 2012 naar 1,46 procent in 2013.” Dit is volgens hem een ‘laagterecord’ sinds de invoering van de OV-chipkaart.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke is algemeen hoofdredacteur van van ProMedia Group.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.