OV-knooppunten in MRDH scoren gemiddeld een 7,2

Metrostation Wilhelminaplein (foto: E. Fecken/RET)
RET

Reizigers zijn over het algemeen tevreden over de kwaliteit van OV-knooppunten van de Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH). Deze knooppunten zijn essentieel voor gedegen ketenmobiliteit, omdat reizigers hier prettig en gemakkelijk kunnen overstappen. Dit blijkt uit onderzoek van I&O Research op 25 knooppunten in de regio.

De MRDH gaf opdracht tot deze studie en wil de resultaten hiervan gebruiken als bouwsteen voor verbeterplannen voor deze knooppunten. Het valt op dat de nieuwe stations van de Hoekse Lijn de top-drie vormen. “Opknappen of vernieuwen van OV-knooppunten loont dus”, aldus de vervoersautoriteit.

Voor dit onderzoek zijn ruim 3.400 reizigers op dinsdag of donderdag gevraagd een oordeel te vellen over het knooppunt waar ze zich bevonden. Daarbij ging het om het knooppunt zelf en niet om de relatie met de omgeving, zoals routes naar het knooppunt toe.

Bereikbaarheid en aanzicht

Gemiddeld kregen de onderzochte knooppunten een 7,2 en vooral de nieuwe stations van de Hoekse Lijn deden het dus goed. Op de punten Hoek van Holland en Maashaven hadden reizigers het meeste aan te merken. Vooral de uitstraling van deze stations laten volgens reizigers te wensen over. De twee knooppunten wisten hier allebei nog geen 6 te scoren.

De beoordeling voor de uitstraling was echter bij vrijwel elk knooppunt het heikele punt. De bereikbaarheid werd juist overal het meeste gewaardeerd. Voor comfort en overzicht werden gemiddeld respectievelijk een 7,0 en een 7,5 gegeven. De MRDH benadrukt dat bij Hoek van Holland gebouwd wordt aan een nieuw station. “Dat het verbeteren van een station kan lonen blijkt bij station Alexander. Na de verbouwing scoorde het opgeknapte station met een 8,3 op het kwaliteitsaspect ‘Bereikbaarheid’ hoger dan het gemiddelde.”

Beoordeling OV-knooppunten MRDH

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.