Los buskaartje EBS verdwijnt toch niet: “Niet iedereen kan inchecken met de betaalpas”
Openbaar vervoersbedrijf EBS heeft tijdelijk het gewone buskaartje weer ingevoerd op de bussen die rijden op Voorne-Putten en in Rozenburg. Het buskaartje was naar eigen zeggen “te vroeg afgeschaft”. Buschauffeurs moesten aan de klant uitleggen dat een los buskaartje kopen niet meer mogelijk was. De chauffeurs kregen daarbij regelmatig “de wind van voren”. EBS onderzoekt momenteel hoeveel mensen precies gebruik maken van het losse buskaartje en verwacht in de toekomst alsnog het kaartje af te schaffen.
“Een deel van de reizigers koopt toch het liefst een los buskaartje”, vertelt EBS-woordvoerder Jasper Vermeer. “Stel je een situatie voor waarbij drie toeristen de bus pakken in Delft. Een van de toeristen heeft een bankpas. Diegene kan niet inchecken voor alledrie en moet dus met de bankpas verschillende losse buskaartjes kopen, dat was niet mogelijk.” In deze situatie zou de toerist dan twee dagkaarten moeten kopen voor de reizigers zonder betaalpas. “Dat is natuurlijk erg prijzig voor een ritje van bijvoorbeeld tien minuten.”
Te vroeg afgeschaft
EBS merkte door het afschaffen veel weerstand bij de buschauffeurs. Zij moesten aan de klanten uitleggen dat het niet mogelijk was om een los buskaartje te kopen. De buschauffeurs kregen door deze uitleg regelmatig “de wind van voren van de reizigers”.
Het vervoersbedrijf verwacht in de toekomst alsnog het losse buskaartje af te schaffen. “We hebben het te vroeg afgeschaft, maar in de toekomst verwachten we het alsnog af te schaffen.” Volgens de EBS-zegsman willen ze het reizen met de bus zo simpel mogelijk maken, zonder los buskaartje scheelt het ook in het beheer. “We hoeven bijvoorbeeld niet elke keer de tarieven van de losse kaartjes vast te stellen als de kaartjes er niet meer zijn.”
“We gaan nu onderzoeken hoeveel mensen daadwerkelijk gebruik maken van het losse kaartje en of dat afneemt. We zagen al dat de verkoop afnam, als die afname doorzet schaffen we alsnog het losse buskaartje af”, besluit Vermeer.
Lees ook:
- Per ongeluk inchecken met betaalpas: “Reiziger moeten even wennen”
- Zakelijke reiziger pakt vaker de trein door inchecken met betaalpas
- NS: 70.000 keer in- en uitgecheckt met betaalpas in eerste week
- NS: meeste treinreizigers gebruiken de betaalpas nog niet
- NS-reizigers kunnen vanaf 31 januari overal in- en uitchecken met een betaalpas
- Vijf vragen over inchecken met een betaalpas in het openbaar vervoer
- De monsterklus van OV-betalen: “Iedereen moest heel hard werken om het voor elkaar te krijgen”
U las zojuist één van de gratis premium artikelen
Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding
Bent u al abonnee?