Verenigd Koninkrijk koploper

Groei elektrische bus in Europa zet fors door in 2022

Elektrische bussen
Elektrische bussen van VDL laden op aan laadpalen in Amsterdam. Foto: Wikipedia.

De groei van elektrische bussen zet door. Afgelopen jaar zijn 4.152 nieuwe elektrische bussen geregistreerd op de Europese markt. Dat blijkt uit cijfers van Chatrou CME Solutions. Dat is een stijging van 27 procent ten opzichte van 2021. In Nederland rijden sinds 2012 1.414 elektrische bussen rond.

In het Verenigd Koninkrijk rijden de meeste elektrische bussen, met 1.835 elektrische bussen heeft het Verenigd Koninkrijk een marktaandeel van 14,5 procent. In totaal rijden in Europa 12.653 elektrische bussen rond sinds 2012.

Afgelopen jaar registreerde het Verenigde Koninkrijk ook de meeste nieuwe elektrische bussen. Nederland heeft al relatief veel elektrische bussen. Afgelopen jaar registreerde Nederland 95 nieuwe elektrische bussen. Daarmee bungelt het land onderaan op de lijst in Europa. Het marktaandeel in 2022 van elektrische bussen in Europa is in totaal 29,7 procent.

Bussenbouwer Solaris heeft sinds 2012 de meeste bussen geproduceerd: 1.462. De Poolse producent wordt op de hielen gevolgd door BYD en VDL. Afgelopen jaar heeft vooral Yutong veel elektrische bussen geleverd, in totaal 479. In 2022 had het Chinese bedrijf in Europa een marktaandeel van 11,5 procent.

De cijfers gelden voor batterijbussen. De elektrische trolleybussen zijn niet meegenomen in het onderzoek.

Waterstofbus

Ook de registratie van bussen met CNG steeg in 2022. Vorig jaar werden in Europa 3.274 nieuwe bussen geregistreerd die rijden op gas, een stijging van 6 procent ten opzichte van 2021.

De hybride bus verliest ook terrein in Europa. Afgelopen jaar werden 2.018 hybride bussen geregistreerd, in 2021 lag dat getal nog op 3.285 bussen.

De registratie van waterstofbussen steeg ook minder hard dan in 2021. Toen werden in Europa 158 nieuwe waterstofbussen geregistreerd. Dat jaar kende een explosieve stijging van 236 procent ten opzichte van 2020. Afgelopen jaar werden 99 waterstofbussen in Europa geregistreerd.

De grootste producent van waterstofbussen sinds 2012 is Van Hool, op de voet gevolgd door Solaris. Beiden hebben een marktaandeel van 28 procent.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Sander Van Vliet

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.