Veiligheid

Waterstofbussen Arriva in januari ‘eindelijk’ de weg op

Waterstofbus Arriva (foto: Arriva)
Waterstofbus van Arriva is eind januari eindelijk te bewonderen in Nederland. Foto: Arriva.

De eerste tien waterstofbussen van Arriva gaan eind januari de weg op in de Achterhoek. De bussen hadden eigenlijk al een jaar moeten rondrijden, maar een brand gooide roet in het eten. Arriva heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar de oorzaak van de brand, daaruit blijkt dat de Poolse bussen veilig genoeg zijn om de weg op te mogen.

De waterstofbussen zijn afkomstig van een Poolse fabrikant, Solaris Bus & Coach. Arriva gaat tien waterstofbussen inzetten in de concessie Achterhoek-Rivierenland. De bussen mengen zich in de bestaande vloot. Arriva heeft afspraken gemaakt voor het tanken van de waterstof. “In Doetinchem is een waterstoftankpunt ingericht waar wij de bussen kunnen tanken”, vertelt een woordvoerder. “Dat vraagt natuurlijk iets van onze planners, maar dat wil niet zeggen dat de bussen alleen rondom Doetinchem gaan rijden.”

De woordvoerder zegt ook dat de buschauffeur nog ingelicht worden. “De buschauffeurs krijgen apart nog uitleg over het besturen van deze bus. Het is natuurlijk een andere bus dan dat ze gewend zijn.”

Onderzoek naar de brand

Arriva presenteerde de bussen in oktober 2021 al vol enthousiasme. Het zouden de eerste waterstofbussen zijn in Nederland. De bussen kwamen aan in Doetinchem uit Polen en een dag later ging een bus in vlammen op. Het vuur verwoestte het depot aan de Industriestraat met daarin twee bussen die niet meer te redden waren. Een onderzoek moest uitsluitsel geven over de oorzaak van de brand. Tot die tijd kon Arriva de bussen niet laten rijden in Nederland.

Het onderzoek geeft nu uitsluitsel over de oorzaak, maar daarover wil Arriva nog niks kwijt. “Dat heeft natuurlijk met de verzekering te maken. De oorzaak van de brand is natuurlijk wel opgelost, anders zouden ze nu ook niet gaan rijden.”

Binnenkort treedt de vervoerder zelf naar buiten met het nieuws en met een definitieve datum wanneer de waterstofbussen te bewonderen zijn in de Achterhoek.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Sander Van Vliet

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.