motie

Gemeente Zaanstad onderzoekt gratis OV voor mensen met een laag inkomen

R-net lijn 394 onderweg naar station Zaandam. Foto: Flickr/https://www.flickr.com/photos/18378305@N00/16337821485

Gemeente Zaanstad onderzoekt de kosten voor het aanbieden van gratis openbaar vervoer voor mensen met een minimuminkomen, dat zei PvdA-wethouder René Tuijn in een raadsvergadering als reactie op een motie. Volgens de SP, PvdA en GroenLinks is het voor mensen met een minimuminkomen steeds moeilijker om rond te komen. De linkse partijen dienden daarom een motie in om openbaar vervoer voor die groep gratis te maken.

In Zaanstad leven 10,5 procent van de inwoners in een minimumhuishouden, merken de partijen in de motie op. “In 2020 leefden 9,6 procent van de kinderen in armoede.” Voor die groep mensen is de zogenoemde ‘stadspas’ ontwikkeld. De pas biedt kortingen aan op sport, cultuur, horeca en winkels en is gratis voor mensen met een laag inkomen. De linkse partijen constateren dat deze pas weinig gebruikt wordt omdat het openbaar vervoer te duur is. “Mensen met een minimuminkomen kunnen beter deelnemen aan de samenleving als zij zich binnen Zaanstad kosteloos kunnen verplaatsen”, schrijven SP, PvdA en GroenLinks.

Gratis OV voor ouderen

De verantwoordelijke wethouder René Tuijn gaat naar aanleiding van de motie onderzoeken hoeveel het kost om het openbaar vervoer voor mensen met een laag inkomen gratis te maken. In veel andere gemeenten zijn al acties voor mensen met een kleine beurs. In onder andere Amsterdam, Rotterdam en Utrecht kunnen ouderen met alleen een AOW-uitkering, gratis openbaar vervoer aanvragen.

In gemeente Het Hogeland, in het noorden van provincie Groningen, mogen mensen met een laag inkomen gratis met het openbaar vervoer. Een alleenstaande die minder dan 1.257 euro per maand verdient en daarnaast spaargeld en waardevolle spullen heeft die minder waard zijn dan 6.505 euro, mag gratis OV aanvragen.

Wethouder Tuijn zal het kostenplaatje voor de regeling van gratis openbaar vervoer in het derde kwartaal van 2023 rapporteren aan de gemeenteraad in Zaanstad.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Sander Van Vliet

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.