Ook deze week stakingen in streekvervoer

Bus van Syntus in Ede-Wageningen
Foto inge

Ook deze week gaat vakbond FNV door met acties in het streekvervoer om de eisen voor een betere cao kracht bij te zetten. Ze zijn onderdeel van estafettestakingen, waardoor de acties zich steeds verplaatsen naar andere delen van het land.

Op dinsdag 7 juni wordt er door buschauffeurs die lid zijn van FNV bij RRReis en Syntus Utrecht gestaakt. Het gaat om de vestigingen Apeldoorn, Ede en Wageningen. Op woensdag 8 juni leggen FNV-chauffeurs van Twents en RRReis het werk neer in de vestigingen Almelo, Oldenzaal, Dedemsvaart, Zwolle. Daarnaast wordt er bij Hermes in Helmond gestaakt. Donderdag 9 juni nemen buschauffeurs van Arriva die lid zijn van FNV het stokje over in Leiden en Lisse.

Minder bussen

Keolis laat weten dat er beide dagen minder bussen zullen rijden, maar dat het moeilijk te voorspellen is waar de gaten vallen. De vervoerder probeert alle vervallen ritten uit de reisplanner te halen en adviseert reizigers om op de stakingsdagen ander vervoer te regelen of om kort voor vertrek in de reisplanner te kijken of de geplande bus wel of niet rijdt.

De rest van de week heeft FNV in het streekvervoer nog meer acties gepland, maar nog niet bekend is op welke verdere dagen en waar in het land ze precies plaatsvinden. De staking geldt niet voor de treinen van Keolis Blauwnet en de bussen en trams van U-OV.

CNV doet niet mee met de acties omdat de leden van die vakbond wel hebben ingestemd met het eindbod van de werkgevers voor een nieuwe cao. De bond richt het vizier op de volgende cao die al weer op 1 januari 2023 moet ingaan. De bond heeft inmiddels met de Vereniging Werkgevers Openbaar Vervoer (VWOV) afgesproken dat er op korte termijn data worden gepland voor de gesprekken over de nieuwe cao.

Lees ook

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Yvonne Ton

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.