Ebusco schrijft rode cijfers, maar eindigt overgangsjaar 2021 met recordaantal orders

Peter Bijvelds (foto Ebusco)
Peter Bijvelds voor het Ebusco-hoofdkantoor in Deurne. Foto: Ebusco

De effecten van de coronapandemie waren het afgelopen jaar voor goed merkbaar voor Ebusco. Dat had zijn weerslag op de financiële resultaten. Het jaar eindigde niettemin met een recordaantal orders, waardoor de fabrikant van elektrische bussen het komend jaar een forse stijging verwacht van de omzet.

Ebusco-topman Peter Bijvelds noemt 2021 een overgangsjaar, dat vooral in het teken stond van het voorbereiden van de organisatie op verdere groei. “Onze omzet en winstgevendheid werden beïnvloed door een vertraging in aanbestedingsactiviteiten als gevolg van de Covid-19-pandemie.” Daarnaast zorgden de coronamaatregelen voor verstoringen in de logistieke keten, waardoor de levering van bussen verschoof van 2021 naar 2022. En het bedrijf liep aan tegen hogere kosten.

Al die ontwikkelingen leidden ertoe dat de omzet zakte tot ruim 24 miljoen euro in 2021, tegen bijna 100 miljoen euro een jaar eerder. Ebusco sloot het jaar af met een verlies van bijna 27 miljoen euro; in 2020 behaalde het bedrijf nog bijna 17 miljoen euro winst.

Orders

Een hoogtepunt in 2021 was de opening van de nieuwe fabriek in Deurne voor de productie van de Ebusco 3.0-bussen door koning Willem-Alexander. Andere mijlpalen waren de EU-typegoedkeuring voor de productie van de nieuwe bus en de levering van de eerste bussen van dat type aan Stadtwerke München.

Inmiddels trekt de orderstroom weer flink aan. Concessieverleners en OV-bedrijven verhevigen hun inspanningen om hun busvloten te verduurzamen en de aanbestedingen nemen weer toe. Ebusco eindigde het jaar met orders voor in totaal 325 bussen. Inclusief de raamovereenkomst met Deutsche Bahn die Ebusco begin deze week bekendmaakte staan er nu in totaal orders voor 1.274 bussen in de boeken. Op dit moment heeft het bedrijf ruim 350 bussen op de weg.

Verwachting

Het grote aantal orders en de nieuwe Ebusco 3.0-bussen geven Bijvelds heeft vertrouwen in het komende jaar. Het bedrijf verwacht een forse omzetstijging voor 2022. Om die groei te kunnen opvangen is Ebusco bezig met de realisatie van een nieuwe productiefaciliteit bovenop die bij de eigen vestiging in Deurne en die in China bij een partner. Volgens Bijvelds zijn de onderhandelingen voor het leasen van een grote nieuwe faciliteit in Frankrijk in een afrondende fase.

Onzekere factoren zijn de mogelijke effecten van de Russische inval in Oekraïne en aanhoudende druk op de wereldwijde logistieke keten. Die brengen risico’s met zich mee die Ebusco goed in de gaten houdt.

Lees ook

Auteur: Yvonne Ton

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.