Arriva wint MaaS-pilot in Limburg

Arriva-trein Limburg
Bron: Arriva

Arriva heeft de aanbesteding gewonnen om in Limburg een MaaS-pilot te starten voor grensoverschrijdende mobiliteit. Er wordt een app gelanceerd, die de reisbehoefte van reizigers uit Nederland, Duitsland en België moet koppelen aan vervoer aan beide kanten van de grens. “Met deze app wordt reizen van deur-tot-deur met zoveel mogelijk verschillende vervoersmogelijkheden gefaciliteerd”, aldus Arriva.

Arriva realiseert daarvoor met Tranzer en TURNN het nieuwe landelijke platform Via-Go. Deze partijen leveren de technologie voor een multimodale reisplanner en de ticketing. De aanbesteding was uitgeschreven door de provincie Limburg en en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en de pilot is één van de zeven nationale MaaS-pilots. De looptijd hiervan is twee jaar en tijdens die duur moet de app zich ontwikkelen tot een optimale oplossing voor grensoverschrijdende mobiliteit.

Persoonlijk advies

Het is in Via-Go de bedoeling dat ook de persoonlijke wensen van reizigers worden meegenomen. Zij hebben bijvoorbeeld keuze uit OV, deelfietsen, deelauto’s en taxi, maar ook eigen vervoer kan in de planner worden opgenomen. In de app Via-Go kan de reis verder direct worden geboekt en betaald. De reisassistent begeleidt de reiziger vooraf en tijdens de reis. En bij onverwachte omstandigheden, zoals het weer of een omleiding, past de reisassistent het reisadvies desgewenst aan.

Via-Go vervangt bij introductie de huidige reizigersapp van Arriva, waardoor de vervoerder direct klaar is om ook andere beschikbare modaliteiten naast het OV in heel Nederland in het reisadvies mee te kunnen nemen. “Met de introductie van Via-Go by Arriva vervult de vervoerder haar ambitie als mobility partner of choice. In samenwerking met opdrachtgevers en overheden start Arriva, te beginnen in Limburg, campagnes om consumenten en bedrijven te bewegen naar duurzame mobiliteitsvormen”, vertelt de vervoerder.

Qbuzz

Het MaaS-platform van TURNN zal ook gebruikt worden door vervoerder Qbuzz in de concessie Groningen Drenthe als reisplanner. Reizigers kunnen hiermee hun volledige reis van deur tot deur plannen en zij krijgen bovendien realtime notificaties en een wijzigingsadvies op het moment dat de bus of het aansluitende vervoermiddel niet volgens planning rijdt. De app wordt meteen gebruikt in december en stap voor stap worden meer functionaliteiten toegevoegd aan de TURNN-app.

Lees ook:

Qbuzz tekent contract voor MaaS-platform in Groningen en Drenthe

Auteur: Inge Jacobs

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.