CBb ziet geen problemen met gunning Haaglanden aan EBS

Foto gunning busconcessie Haaglanden Streek (foto: MRDH)
Foto Inge

De voorzieningenrechter ziet geen redenen om in te grijpen bij de gunning van de concessie Haaglanden aan EBS. De huidige vervoerder Connexxion vindt de gunning aan EBS ongeldig en had het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) gevraagd om de gunning als voorlopige voorziening te schorsen. Maar de rechter heeft geen aanleiding gevonden om te denken dat de bieding van EBS voor de concessie Haaglanden niet voldoet aan de aanbestedingseisen van de MRDH. 

Connexxion verzorgt nu nog het vervoer in de concessie Haaglanden Streek, maar halverwege 2019 zal het vervoer hier worden overgenomen door EBS. Connexxion is het echter niet eens met die gunning en wil dat de biedingen opnieuw beoordeeld worden. De vervoerder heeft daarvoor bezwaar gemaakt tegen de gunning bij de Metropoolregio Rotterdam Den Haag en stapte naar het College van Beroep voor het bedrijfsleven.

Aanbestedingseisen

Bij de voorzieningenrechter droeg Connexxion aan dat de bieding van EBS niet voldoet aan de gunningseisen, dat de bieding van EBS met een te hoge score is beoordeeld en dat de bieding van Connexxion juist met een te lage score is beoordeeld. De huidige vervoerder in Haaglanden twijfelt of EBS zich wel heeft gehouden aan de gestelde eisen door onder andere het maatwerk dat EBS wil aanbieden en door de hoeveelheid bussen die de laatste wil inzetten.

De voorzieningenrechter ziet echter geen aanknopingspunten dat de bieding van EBS niet zou voldoen aan de aanbestedingseisen. De rechter heeft de puntentoekenning in beide biedingen onder de loep genomen en stelt dat dit niet zodanige vragen oproept dat direct ingrijpen nodig is. Wel moet de MRDH nog reageren op het bezwaar van Connexxion. Daar moet de vervoerder volgens de rechter dus op wachten.

MRDH

In een reactie laat de MRDH weten blij te zijn met het besluit van de CBb. De vervoersautoriteit streeft ernaar de bezwaarprocedure zo spoedig mogelijk af te ronden. Connexxion, EBS en Keolis hadden een bod gedaan op de concessie Haaglanden Streek. De winnaar krijgt het recht om openbaar busvervoer te verzorgen in de concessie van 25 augustus 2019 tot 14 december 2030.

De concessie Haaglanden omvat het busvervoer in de gemeenten Delft, Midden-Delfland, Pijnacker-Nootdorp, Westland, Wassenaar en Zoetermeer. De MRDH vroeg voor deze concessie specifiek aan vervoerders om zich te concentreren op meer kwaliteit, zero emissie-vervoer en een aanbod dat goed inspeelt op de reizigersvraag.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.