RET krijgt 3,3 miljoen euro van EU voor elektrische bussen

Vervoerder RET heeft een subsidie uit Brussel ontvangen voor de verduurzaming van de busvloot. Europa stelt 3,3 miljoen euro beschikbaar, waarmee de Rotterdamse stadsvervoerder nieuwe elektrische bussen en laadinfrastructuur kan aanschaffen. De Europese Unie heeft eerder ook al bijgedragen aan de waterstofbussen die RET exploiteert.

Deze 3,3 miljoen euro maakt onderdeel uit van een totale subsidie van 82,8 miljoen euro in Nederlandse infrastructuurprojecten. Daarvoor zijn door minister Cora van Nieuwenhuizen en staatssecretaris Stientje van Veldhoven verschillende projecten aangedragen.

Elektrische bussen

De 3,3 miljoen wordt gebruikt als een bijdrage voor 105 elektrische bussen en 73 laadpalen. In totaal wil RET uiterlijk in 2030 alle dieselbussen vervangen hebben door een duurzame variant. Bij de start van de nieuwe concessie in Rotterdam in 2019 wil de vervoerder elektrische bussen inzetten in de binnenstad van Rotterdam en in Schiedam en Vlaardingen, omdat dit de meest vervuilde gebieden zijn.

De subsidie komt uit het Europese programma voor het Trans-Europese Vervoersnetwerk (TEN-T), waarmee Europa wil bijdragen aan één grensoverschrijdend hoofdnetwerk voor vervoer over land, water en door de lucht in de Europese Unie. Er wordt 32 miljoen geïnvesteerd in de inbouw van spoorbeveiligingssysteem ERTMS in Nederlandse goederenlocomotieven, die op de verbinding Rotterdam – Genua rijden.

In 2023 moeten alle locomotieven met de meeste moderne versie van ERTMS zijn uitgerust. Dit betekent dat er in totaal 72 miljoen euro nodig is om het beveiligingssysteem ERMTS in te bouwen in de 300 goederenlocomotieven die in Nederland rijden. De kosten hiervoor zullen voor de vervoerders beperkt blijven, door deze EU-subsidie én een bijdrage van 15 miljoen euro van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Lees ook:

Auteur: Inge Jacobs

1 reactie op “RET krijgt 3,3 miljoen euro van EU voor elektrische bussen”

Roel Bartlema|19.12.17|15:23

Volgens mij zijn hier alinea´s uit twee verschillende berichten per abuis aan elkaar geplakt. Een subsidie vanuit het Europese programma voor het Trans-Europese Vervoersnetwerk (TEN-T) lijkt me wat te veel eer voor de RET.