Helmond krijgt vraaggestuurde bus: Bravo flex

Breng Flex

Vervoerder Hermes introduceert per 11 december een nieuwe flexibele vervoersvorm in de Brabantse stad Helmond: Bravo flex. In plaats van een lijnbus met vaste dienstregeling, kunnen reizigers via een app of telefonisch zelf een voertuig bestellen. Dit initiatief heeft Hermes al eerder beproefd in de regio Arnhem-Nijmegen.

Met Bravo flex kunnen reizigers binnen Helmond bij elke gewenste halte opgehaald worden en ook naar elke gewenste halte gebracht worden. De reiziger geeft door wat de vertrek- en de bestemmingshalte is en hoeveel mensen willen meereizen. Dit is ook mogelijk met rolstoel of kinderwagen.

Bezetting

Volgens Hermes is de bezetting van de bussen in Helmond al jaren een probleem, door de vier treinstations en een uitgebreid fietspadennetwerk. Bepaalde buslijnen kennen daardoor een soms zeer lage bezetting. Enkele jaren terug is gekeken naar een initiatief met een flexconcept zonder vaste route, maar vanwege de hoge kosten was dat op dat moment nog niet mogelijk. Het alternatief was een flexlijn met vaste route.

In overleg met de provincie en de gemeente kan Bravo flex nu wel worden ingezet. Dit betekent dat lijnen 52, 53, 54 en 555 vervangen worden door Bravo flex. Lijn 51 blijft op werkdagen een reguliere busverbinding, maar zal op zaterdag worden vervangen door Bravo flex. De streeklijnen 23, 24, 25, 26, 150 en 320 blijven gewoon rijden.

Bravo flex

In Bravo flex kunnen passagiers al twee weken van tevoren een reis boeken, maar ook spontaan. De maximale wachttijd tot hij wordt opgehaald is 15 minuten. Tijdens de rit wordt aangegeven hoe lang de rit precies duurt en de maximale omrijtijd is 10 minuten. De reiziger ziet vooraf welke chauffeur en welk voertuig zijn rit gaat verzorgen. Voor een rit met Bravo flex moet 3 euro betaald worden, met een leeftijdskorting van 34 procent voor reizigers van 65+.

Hermes benadrukt ook dat er geen arbeidsplaatsen verdwijnen door de introductie van Bravo flex. “De chauffeurs die nu op de bussen rijden in Helmond gaan straks ook Bravo flex verzorgen. Hermes heeft nog steeds vacatures voor chauffeurs binnen het vervoergebied Zuidoost Brabant.” Bravo flex is een eerste initiatief in de ambitie van de provincie en Hermes om het OV beter af te stemmen op de vraag van de reiziger.

Auteur: Inge Jacobs

2 reacties op “Helmond krijgt vraaggestuurde bus: Bravo flex”

Hans van Hout|14.12.17|15:12

Gewoon schandalig, Peperduur en zal ook nog een dure telefoon ivm de ap. moeten aanschaffen.

Guido van den Berg|11.11.17|17:30

Schandalig dure busjes en ov niet geldig nou dan moet je heel Brabant doorkruisen voor dat geld 3€