30 maanden celstraf voor medeplichtige busoverval

De officier van justitie heeft een straf van 30 maanden waarvan 6 voorwaardelijk geëist tegen een jongeman die op de uitkijk stond, terwijl twee andere mannen een buschauffeur en een passagier van de bus bedreigden met een mes. Het gaat hier om een 23-jarige man uit Almere. De twee andere daders zijn al eerder veroordeeld tot respectievelijk 3,5 en 2 jaar cel.

De overval vond plaats op 8 juni vorig jaar in Almere Haven, om circa half 1 ’s nachts. De daders gingen er destijds vandoor met de geldlade van de bus en autosleutels van de chauffeur. Nadat de politie de camerabeelden hiervan terugkeek, bleek dat de twee daders geholpen werden door een man die buiten de bus op de uitkijk stond.

Incident

De overval in Almere vond plaats op het moment dat een chauffeur van Connexxion onderweg was naar de eindhalte. In de bus zat verder alleen een vrouwelijke passagier. Bij een halte stapten twee mannen, één met bivakmuts, de bus in en bedreigden de chauffeur en de vrouwelijke passagier. De chauffeur volgde het protocol van Connexxion en gaf zonder verzet de geldlade en tas af.

De sociale veiligheid in Almere stond vorig jaar flink onder druk. Vakbond FNV Streekvervoer en de chauffeurs hebben zelfs het werk neergelegd, om de gemeente Almere te dwingen de sociale veiligheid te verhogen. De chauffeurs en FNV noemden de nood voor aanvullende maatregelen in Almere erg hoog omdat berovingen, bedreigingen en gewelddadige incidenten in deze stad nog vaker voorkwamen dan in andere steden. Uiteindelijk besloot het college van B&W in Almere toch enkele maatregelen voor betere sociale veiligheid in te voeren.

Dader

In eerste instantie leek het erop dat de man die op de uitkijk stond met zijn daad zou wegkomen. Hij werd wel opgepakt, maar kort daarna ook weer vrijgelaten. Maar in oktober werd hij opnieuw aangehouden, nadat zijn naam werd genoemd door familie van een van de andere verdachten. Bovendien waren er gesprekken opgenomen van de Almeerder, toen hij samen met de andere twee verdachten in een busje werd vervoerd naar de rechtbank in Lelystad. Tijdens deze rit spraken zij over de overval.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.