Provincie Utrecht vangt reizigersgroei op met wijzigingen in busdienstregeling

U-OV, Utrecht

Hoewel het aantal OV-reizigers in de regio Utrecht in 2015 met 5 procent is gestegen en de komende jaren waarschijnlijk blijft stijgen, is het beschikbare budget voor het OV slechts beperkt toegenomen met 10.000 dienstregelinguren. Hierdoor kan die reizigersgroei maar gedeeltelijk worden opgevangen. Daarom hebben U-OV en de provincie Utrecht een nieuwe dienstregeling ontwikkeld die vanaf 2 juli ingaat. Er gaan meer bussen naar en via de Uithof rijden en naar Papendorp/Leidsche Rijn, maar minder op lijnen waar weinig reizigers gebruik van maken.

De aangepaste dienstregeling is opgenomen in het Vervoerplan 2016 dat is opgesteld door de provincie Utrecht. Voordat dit plan werd vastgesteld hebben de provincie en de vervoerder in een consultatieronde gevraagd wat de wensen van de reizigers waren en daaruit bleek dat meer vervoer richting de Uithof en Papendorp/Leidsche Rijn belangrijk was.

Dienstregeling

Om meer bussen te kunnen laten rijden naar deze gebieden, worden enkele lijnen geschrapt en wordt op sommige plaatsen de frequentie verlaagd. Lijn 2 gaat in de spitsuren een kwartierdienst rijden en lijn 4 rijdt vanwege de beperkte belangstelling onder reizigers niet verder dan NS station Terwijde. Lijn 126 wordt ingekort tot NS Station Maarssen-Vleuten vanwege de beperkte vraag onder reizigers. Ook lijn 15 vervalt ’s avonds en in het weekend omdat er weinig vraag naar is.

Daarentegen rijden er meer bussen naar de Uithof waar nu capaciteitsknelpunten worden opgemerkt. Lijn 28 uit Rijnsweerd zal doorrijden naar De Uithof en hier komen extra ritten bij. Ook wordt de Uithof beter bereikbaar vanaf verschillende kleinere treinstations rondom de stad Utrecht en gaat de nieuwe lijn 27 rijden tussen De Uithof, Utrecht-Centrum en Zuilen-Noord.

Tevens worden er door vervoerder U-OV nieuwe directe verbindingen gerealiseerd tussen de Uithof en Leidsche Rijn en naar Veldhuizen, Vleuterweide-West en treinstation Vleuten. Deze directe en snellere busverbinding zou lijn 26 moeten vervangen in Vleuterweide-West.

Jaarbeurszijde

Dit jaar verandert er sowieso flink wat op het gebied van busvervoer in Utrecht. Per 2 juli vertrekken alle buslijnen op Utrecht Centraal vanaf de Jaarbeurszijde. Aan de centrumkant wordt namelijk gebouwd aan de nieuwe UIthoflijn, een tramverbinding van het treinstation naar de Uithof. De lijnen 2, 3, 6, 18 (huidige lijnen 27/128) en 28 gaan na de voltooiing van de Uithoflijn weer halteren aan de centrumkant van Utrecht station, maar zullen de komende 1,5 jaar gebruikmaken van het tijdelijke busstation Jaarbeursplein.

Er zullen bovendien tien lijnen in de stadsdienst Utrecht worden gekoppeld tot vijf doorgaande lijnen door de binnenstad. Volgens de provincie kunnen reizigers zo alsnog profiteren van meer directe verbindingen en betere overstapmogelijkheden. Een compleet overzicht van alle wijzigingen in het openbaar vervoer in en rondom de stad Utrecht door U-OV is beschikbaar op www.provincie-utrecht.nl.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.