HTM-directeur Jaap Bierman zakt voor examen buschauffeur

HTM bus Den Haag
De HTM nachtbus rijdt voorlopig niet, zolang het vervoersbedrijf te kampen heeft met personeelstekorten.

Directeur Jaap Bierman van vervoersbedrijf HTM is maandag gezakt voor zijn praktijkexamen voor het busrijbewijs. Hij volgde de afgelopen weken rijlessen in de D-categorie, omdat hij wilde weten wat het vak van buschauffeur precies inhoudt. Maar een bijna-ingreep op een rotonde tijdens het examenmoment gaf de doorslag. “Ik heb slechter gereden dan in de laatste tien lessen bij elkaar”, zo liet hij na afloop weten. “Ik baal. Het is jammer. Maar ik heb nu wel aan den lijve ondervonden dat het niet zo eenvoudig is om een balans te vinden tussen veilig, vlot en comfortabel rijden voor je reizigers”, zo stelt Bierman in een radio-interview met Omroep West.

Bierman is sinds 1 april vorig jaar algemeen directeur bij vervoersbedrijf HTM. Hij laat dan ook weten zijn D-rijbewijs niet te willen halen omdat hij de beste chauffeur van het vervoersbedrijf kan of wil worden, maar om zich als directeur beter in te kunnen leven in wat buschauffeurs meemaken. “En dat merk ik heel goed: het is best een vak”, zo laat hij weten. “Het was geen goede dag voor mij. Maar je moet natuurlijk presteren op het moment dat je beoordeeld wordt.”

Rijinstructeur

Volgens Bierman reed hij tijdens zijn examenrit assertiever dan hij vooraf van plan was geweest. Hij begon naar eigen zeggen immers wat voorzichtig, omdat hij geen fouten wilde maken, maar pakte de opmerking dat hij wat assertiever moest gaan rijden ‘wat te sterk op’. Op een kleine rotonde schatte hij in nog net voor een auto langs te kunnen. “Het was nog net geen ingreep, maar ik heb zelf hard moeten remmen.”

Bierman: “De technische beheersing gaat goed, zoals achteruit inparkeren en de hellingproef. Maar je zit met een groot, zwaar voertuig door de spits. De balans vinden tussen vlot en assertief rijden en toch ook gewoon voorzichtig, heb ik tot nu toe nog niet voldoende gedaan. Dus ik ga onverdroten verder.”

Herexamen

Bierman hoopt over enkele weken zij herexamen in de categorie D te kunnen doen. “Gelukkig ben ik nog niet van deze baan verwijderd en heb ik dus ook nog even de tijd om het vakmanschap van mijn buschauffeur-collega’s wat meer onder de knie te krijgen.” In het kader van zich inleven in zijn personeel wil hij overigens ook het diploma voor de tramchauffeur gaan halen, zo geeft hij aan.

Klik hier om het radio-interview met Jaap Bierman te beluisteren.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: admin

2 reacties op “HTM-directeur Jaap Bierman zakt voor examen buschauffeur”

Albert van Beek|03.03.15|13:38

Marcel juist een bus besturen is een vak en via een uitzendbureau is nix
Ik heb me C rijbewijs + chauffeurs diploma maar ik kom niet op de bus omdat het bedrijf geen interesse heeft.

Marcel Willemsen|17.02.15|17:53

deze man ziet nu dat een bus besturen een echt vak is. helaas besteden de vervoersbedrijven op opleidingen en banen uit aan uitzendbureau’s en komen de echte chauffeurs niet direct op de loonlijst bij hun.

ik wil ook graag buschauffeur worden en beschik al over rijbewijs D, code95 en ervaring op de tourbus maar ik weiger om via een uitzendbureau te beginnen. hopelijk komt hier eens verandering in…