IEDEREEN GELIJK

Leerlingen praktijkonderwijs krijgen voortaan ov-vergoeding tijdens stage

OV-chip
Studenten die praktijkonderwijs volgen krijgen binnenkort ook een ov-vergoeding wanneer ze met het ov moeten reizen voor hun stage. Foto: Robert Coolen / Shutterstock

Leerlingen in het praktijkonderwijs krijgen binnenkort een ov-vergoeding als ze stage lopen. Dat heeft staatssecretaris Mariëlle Paul (Funderend Onderwijs) de Tweede Kamer laten weten in een debat. Vrijdag publiceert ze een subsidieregeling die de stagelopende leerlingen tegemoetkomt om de periode tot 2026 te overbruggen, als hier structureel geld voor wordt vrijgemaakt.

Specifiek gaat het om de circa 1.200 leerlingen in het praktijkonderwijs die de entreeopleiding volgen. Deze is vergelijkbaar met een opleiding op het eerste niveau van het mbo.

Studenten op het mbo kunnen wel gebruikmaken van studiefinanciering – waar ook een studentenreisproduct bij hoort. Leerlingen in het praktijkonderwijs kunnen dat niet. Scholieren in het praktijkonderwijs hebben hier bijvoorbeeld last van als ze stage lopen.

Dat komt doordat praktijkonderwijs in tegenstelling tot het mbo onder het voortgezet onderwijs valt. Dat heeft wel weer andere financiële voordelen. Zo is het onderwijs in principe gratis en ontvangen ouders nog kinderbijslag.

Subsidieregeling

Het vorige kabinet heeft al geregeld dat de scholieren van het praktijkonderwijs vanaf 2026 hun ov-vergoeding krijgen, maar daar neemt de Tweede Kamer geen genoegen mee. Begin dit jaar was er ruime steun voor een wijzigingsvoorstel van GroenLinks-PvdA om dit eerder te regelen.

Daarom heeft staatssecretaris Paul een plan uitgewerkt. Komende vrijdag publiceert ze een subsidieregeling. Om de administratieve lasten zo laag mogelijk te houden hoeven scholen in het praktijkonderwijs hier geen aanvraag voor in te dienen. Het geld wordt dit najaar vanzelf toegestuurd. Voor deze regeling trekt de staatssecretaris 2 miljoen euro uit.

Eerste keer

Het is de eerste keer dat een Kamerdebat uitsluitend in het teken staat van het praktijkonderwijs. Tientallen leerlingen en docenten kijken mee op de publieke tribune en in een andere zaal op een televisiescherm.

Tweede Kamerleden spreken veel waardering uit voor het praktijkonderwijs en gebruiken het moment om verschillende andere problemen aan te stippen. Zo hebben verschillende parlementariërs moeite met de manier waarop leerlingen worden toegelaten tot het praktijkonderwijs.

Na doorverwijzing moeten de leerlingen een toelaatbaarheidsverklaring aanvragen bij het samenwerkingsverband achter de praktijkschool, waar onder andere een IQ-test nodig is. Een overbodige drempel, klinkt in de Kamer. Paul vindt het juist een goede manier om te zorgen dat leerlingen op de juiste plek komen.

Auteur: Redactie Mobiliteit.nl / ANP