Twee dagen ov-acties: voorstel minister Van Hijum liep stuk op ‘onacceptabele onderdelen’
Op dinsdag en woensdag wordt er gestaakt in het ov omdat de zwaarwerkregeling eind volgend jaar afloopt. Om reizigers zo min mogelijk in de weg te zitten, gaat het om kortdurende stakingen van 04.00 uur tot 08.00 uur in de ochtend. Maar dát er wordt gestaakt, dat staat vast nu de vakbonden voorstellen van minister Eddy van Hijum (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) van tafel hebben geveegd.
De ov-bedrijven staken de komende dagen omdat de huidige Regeling voor Vervroegde Uittreding (RVU) eind volgend jaar afloopt. Door deze regeling kunnen mensen tot drie jaar eerder stoppen met werken. Maar dat kan dus volgend jaar niet meer. Dinsdag staken stadsvervoerders GVB, HTM en RET, woensdag staken NS en het streekvervoer.
NSC-minister Van Hijum heeft vorige week nog geprobeerd om stakingen te voorkomen door een aantal losse voorstellen te overleggen met de vakbonden, waaronder FNV en CNV. De minister zei op voorhand dat hij dacht er wel uit te komen met de bonden, maar het tegendeel bleek.
Zekerheid
De vakbonden hekelen bijvoorbeeld een tijdelijke regeling voor mensen die een zwaar beroep uitoefenen, zoals ov-personeel. “Zo krijgen we elke drie jaar deze onrust opnieuw en weet niemand waar hij aan toe is”, reageert FNV op het voorstel van de minister.
De bonden zijn ook niet blij met een voorstel van de minister om 15.000 mensen per jaar te selecteren om eerder te kunnen stoppen met zwaar werk. “Oneerlijk, als je echt zwaar werkt hebt moet je gewoon eerder kunnen stoppen.”
Financieel
Ten slotte speelt er ook nog een financiële kwestie. De minister heeft een voorstel gedaan van 10 procent extra uitkering die werknemers kunnen krijgen om het vroegpensioen mogelijk te maken. Volgens de bonden is dat niet genoeg, omdat het dan voor veel zwaarwerkers financieel niet mogelijk zou zijn om eerder met pensioen te gaan.
De minister wil het inkomen van zwaarwerkers begrenzen op 74.000 euro bruto per jaar. De vakbonden zeggen dat werknemers die meer verdienen daardoor niet meer in aanmerking komen voor de RVU-regeling. Ook de belastingboete voor eerder stoppen met werken gaat omhoog, benadrukken zij.
Vervolg
De helft (48 procent) van de werkenden zegt bereid te zijn om na de stakingen van dinsdag en woensdag opnieuw het werk neer te leggen als er geen regeling voor zwaarwerk komt. Dat blijkt uit een bevraging onder 2.100 leden van vakbond CNV.
Een op de drie werkenen is zelfs bereid om langdurig te staken totdat er daadwerkelijk een regeling is. 62 procent is van mening dat ze een zwaar beroep hebben en 57 procent redt het naar eigen zeggen niet om door te werken tot aan de pensioenleeftijd. Als gevolg van hun werk kampt 42 procent van alle respondenten met gezondheidsklachten, zegt CNV.
U las zojuist één van de gratis premium artikelen
Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding
Bent u al abonnee?