'Opnieuw aanbesteden'

Plaatsing digitale informatieborden bushaltes op lange baan door conflict provincies en leverancier

Surtronic
Plaatsing nieuwe digitale informatieborden bij bushaltes vertraagd. Foto: Provincies Flevoland, Gelderland en Overijssel

Het zal nog zeker een jaar duren voordat reizigers in de provincies Flevoland, Gelderland en Overijssel de vertrektijden van de bus kunnen zien op digitale informatieborden. Een ruzie tussen de provincies en leverancier Surtronic Group blijft zich maar voortslepen en wordt juridisch uitgevochten.

Volgens de provincie Overijssel kunnen pas na de zomer van 2025 de eerste digitale displays bij de 1.171 bushaltes geplaatst worden en werken. Het is echter nog maar de vraag of dat haalbaar is. Sommige borden zijn al geplaatst, anderen moeten nog vervangen worden.

Een woordvoerder van de provincie Overijssel zegt, mede namens de provincies Flevoland en Gelderland, tegenover het AD dat de opdracht voor nieuwe displays opnieuw moet worden aanbesteed. Volgens de provincie duurt het proces van (opnieuw) voorbereiden, inkopen en contracteren minstens een jaar.

Langlopend conflict

Afgelopen maart schreef Mobiliteit.nl al over een hoog opgelopen conflict tussen de provincies en de Surtronic Group uit Hoofddorp. Een conflict dat inmiddels al een behoorlijke tijd speelt. Het begon allemaal nadat de drie provincies in 2021 besloten samen te werken om de digitale informatieborden bij de bushaltes te vervangen omdat die aan het einde van hum levensduur waren.

Voor het vervangen van de informatieborden sloten de provincies een contract af met leverancier Surtronic. Het bedrijf zou de nieuwe digitale informatieborden al in mei 2022 plaatsen, maar kreeg vanwege opgelopen vertraging – onder meer vanwege de coronapandemie – langer de tijd van de provincies. Eind 2022 zouden de borden alsnog worden geplaatst.

Een jaar later waren nog steeds niet alle displays geplaatst en de provincies besloten om het contract, dat op 14 december 2013 afliep, niet te verlengen. In een ultieme poging om toch nog tot een oplossing te komen zijn de provincies daarna nog een laatste onderhandeling gestart met het bedrijf, maar ook daar liep het weer stuk.

Eigendomsrechten

De provincies stellen Surtronic juridisch aansprakelijk voor de geleden schade en de boetes die het bedrijf nog heeft openstaan vanwege de vertragingen en het niet nakomen van de contractuele afspraken. Surtronic zelf denkt echter dat de provincies de plaatsing van de displays hebben gefrustreerd in een poging om de eigendomsrechten van de technologie achter de software in handen te krijgen, zo stelde het bedrijf eerder tegenover verschillende media.

U las zojuist Ă©Ă©n van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Kenneth Steffers

Kenneth Steffers is (politiek) verslaggever, journalist en redacteur voor Mobiliteit.nl