OF LANGERE BUSSEN

Eindhoven is booming: gemeenteraad wil nieuw onderzoek naar tram en metro

Eindhoven
Een extern bureau gaat opnieuw de mogelijkheden onderzoeken voor de aanleg van een tram, metro of lightrail-verbinding in Eindhoven. Foto: Alex Tihonovs / Shutterstock

Met een nipte meerderheid heeft de Eindhovense gemeenteraad deze week ingestemd met een nieuw onderzoek naar de mogelijkheden om het openbaar vervoer in de stad uit te breiden. In het onderzoek worden de slagingskansen voor de aanleg van een tram, metro of lightrail onderzocht. Verantwoordelijk wethouder Monique Esselbrugge ziet liever een uitbreiding van de HOV-buslijnen en de inzet van langer materieel.

De oproep in de gemeenteraad voor een onderzoek naar de haalbaarheid van stadsvervoer per spoor kwam van Groenlinks: met negen zetels veruit de grootste partij van de stad.

Opgenomen in het voorstel, dat werd gesteund door de PvdA, Volt en Ouderen Appèl Hart voor Eindhoven, is dat het een extern onderzoek moet zijn gebaseerd op de groeiprognose voor de stad. Met ruim 246.000 inwoners is Eindhoven één van de snelstgroeiende gemeenten van Nederland.

Liever HOV-systeem

Monique Esselbrugge (D66), wethouder Mobiliteit in de Lichtstad, zei dinsdagavond in de gemeenteraad dat ze de wens voor een onderzoek naar diverser ov kenbaar had gemaakt bij de Metropool Regio Eindhoven (MRE). De metropoolregio heeft dat verzoek echter naast zich neergelegd en zet liever in op hoogwaardig openbaar vervoer (HOV) per bus.

Wethouder Esselbrugge wijst erop dat er al vaker onderzoek is gedaan naar de mogelijkheden om het ov in Eindhoven uit te breiden met bijvoorbeeld de aanleg van een tram of lightrail. Volgens Esselbrugge bleek telkens weer dat een HOV-systeem de best toepasbare mogelijkheid is voor Eindhoven en de regio. De komst van een tram of metro ziet zij dan ook niet als reële optie.

De inzet van langere bussen, vergelijkbaar met de lengte van een tram, behoort volgens de wethouder wel tot de mogelijkheden. Dat is echter niet genoeg voor GroenLinks en de partijen die hebben ingestemd met een nieuw onderzoek naar de tram, metro en lightrail. Liever wachten zij eerst de resultaten van het onderzoek af.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Kenneth Steffers

Kenneth Steffers is (politiek) verslaggever, journalist en redacteur voor Mobiliteit.nl