GOEDE VOORBEELD

Noord-Brabant maakt alle 5500 bushaltes in de provincie rookvrij

Rookverbod
De provincie Noord-Brabant gaat alle 5500 bushaltes nog voor het einde van het jaar rookvrij maken. Beeld ter illustratie. Foto: SasaStock / Shutterstock

Nog voor het einde van dit jaar mag er niet meer gerookt worden bij de bushaltes in Noord-Brabant. De provincie maakt alle 5500 bushaltes volledig rookvrij. Het rookverbod bij de haltes wordt aangegeven met stickers en gemarkeerde tegels. Bij veel bushaltes in de provincies Friesland en Drenthe geldt er al een rookverbod.

Handhaven op het rookverbod wordt erg lastig, zegt een provinciewoordvoerder tegen persbureau ANP. “Maar de stickers en tegels zijn ook bedoeld zodat omstanders iets hebben om mensen aan te spreken als er toch wordt gerookt.”

In de Noord-Brabantse gemeente Geldrop-Mierlo zijn onlangs alle zeventig bushaltes rookvrij gemaakt. Dit “goede voorbeeld” krijgt volgens Brabant nu navolging in de hele provincie. Noord-Brabant zegt dat deze maatregel onderdeel is van het plan om alle Brabanders drie gezonde levensjaren erbij te geven.

“Deze stap is goed voor de kwaliteit van de lucht die mensen inademen én het zorgt ervoor dat jongeren op weg naar school of naar huis niet geconfronteerd worden met het slechte voorbeeld van rokende volwassenen”, aldus D66-gedeputeerde Saskia Boelema (Gezondheid).

Auteur: Kenneth Steffers

Bron: Mobiliteit.nl / ANP

Kenneth Steffers is (politiek) verslaggever, journalist en redacteur voor Mobiliteit.nl