ZWITSERS ONTEVREDEN

Nachttrein van Amsterdam naar Zürich dit jaar al honderd keer in de problemen

Nightjet
Een nachttrein (Nightjet) van het Oostenrijkse ÖBB. Beeld ter illustratie. Foto: Tobias Arhelger / Shutterstock

De nachttreinen tussen Amsterdam en Zürich hebben zeer regelmatig te maken met uitval of andere problemen. In de eerste vijf maanden van dit jaar was het al bijna honderd keer raak met de Nightjet van de Oostenrijkse spoorwegmaatschappij ÖBB.

De inzichten komen van het Zwitserse weblog Nightride. Dat is aan het begin van dit kalenderjaar begonnen met het bijhouden van alle problemen bij nachttreinen van en naar Zwitserland. Deze ritten worden allemaal uitgevoerd door het Oostenrijkse ÖBB in samenwerking met het Zwitserse SBB.

Nightride heeft een eerste analyse uitgevoerd over de periode van 5 januari tot en met 31 mei. Daaruit blijkt nu dat de Nightjet tussen Amsterdam en Zürich verreweg de meeste problemen ondervindt. Om precies te zijn ging het voor de NJ 403, van Amsterdam naar Bazel, om 96 meldingen. Dat is bijna twee derde van alle ritten, merkt het weblog op. Voor de terugreis (NJ 402) waren het er 58.

De problemen zijn des te vervelender nu een andere trein naar Zwitserland, de ICE naar Bazel, wordt stopgezet. Deze rijdt op 15 juli voor het laatst.

Deel uitval is gepland

In een reactie aan het weblog geeft SBB aan ontevreden te zijn over de situatie en op zoek te zijn naar oplossingen. Wel benadrukt de Zwitserse spoorvervoerder dat het aantal meldingen niets zegt over het aantal benadeelde reizigers. Bepaalde ontregelingen zijn namelijk gepland omwille van capaciteitsredenen.

Bijvoorbeeld: van de 70 slaaprijtuigen die dit jaar zijn uitgevallen in het geval van de NJ 403, werden er ‘slechts’ 21 vlak van tevoren geannuleerd vanwege problemen. De overige 49 gevallen waren gepland en werden soms al weken van tevoren gemeld. Reizigers worden daarbij omgeboekt naar een andere wagon.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Alexander Molendijk

Bron: SpoorPro