Inschrijving open

Aanbesteding busvervoer Zeeland in de herkansing: ‘Aantrekkelijker pakket’ 

Bus van Connexxion in Middelburg. Foto: Shutterstock, Bjoern Wylezich

De provincie Zeeland heeft een nieuwe aanbesteding voor het busvervoer vanaf eind 2026 opengesteld. Met miljoenen extra voor de vervoerder, minder duurzaamheidseisen en een langere looptijd, wil de provincie een mislukking in deze tweede poging voorkomen.

Uit de aanbestedingsdocumenten, die maandag zijn gepubliceerd, blijkt dat de provincie op jaarbasis twee miljoen euro meer heeft uitgetrokken dan in de eerste aanbesteding. Het plafondbedrag is vastgesteld op 28,9 miljoen euro per jaar, waarmee de 12 jaar durende opdracht een totale waarde krijgt van bijna 350 miljoen euro.

Zeeland moet voor de tweede keer op zoek naar een busvervoerder, omdat bij de eerdere aanbestedingsronde geen enkel bedrijf had ingeschreven op de concessie. De provincie verwacht nu een beter resultaat om dat ze het “pakket aantrekkelijker heeft gemaakt”.

Naast de extra miljoeneninvestering, probeert de provincie vervoerders ook tegemoet te komen met een verlenging van de concessieperiode van acht naar twaalf jaar. Zo krijgt een busonderneming langer de tijd om investeringen terug te verdienen. Busmaatschappijen krijgen bovendien langer de tijd om het Zeeuwse wagenpark te verduurzamen. Niet in 2027, maar pas in 2030 moet het wagenpark zero-emissie zijn, en voor buurtbussen en een deel van de schoolbussen nog later.

Laadinfrastructuur

Zeeland wil de nieuwe vervoerder ook een handje helpen met de verduurzaming door laadinfrastructuur voor bussen voor te bereiden in Goes, Middelburg, Zierikzee, Terneuzen en Sint Maartensdijk. Daar is nu meer tijd voor. Ook is de dienstregeling verbeterd, wat onder meer gunstig is voor de roosters van chauffeurs, aldus de provincie.

Geïnteresseerde partijen kunnen tot en met 30 oktober inschrijven op de aanbesteding. Bij de beoordeling kijkt de provincie voor 40 procent naar de prijs en voor 60 procent naar kwaliteit, mits de inschrijver onder het prijsplafond blijft. De gunning volgt op 23 januari volgend jaar, waarna de concessie op 13 december 2026 in moet gaan.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen:

Auteur: Erik Verheggen

Hoofdredacteur Mobiliteit, ProMedia Group