Dienstregeling 2026

Zeeuwen krijgen compensatietrein: overstap in Roosendaal geschrapt

Vanuit Vlissingen rijdt vanaf 2026 eens per uur een rechtstreekse trein naar Zwolle. Foto: Shutterstock, Lithuaniakid

NS trekt vanaf 2026 de verbinding tussen Zwolle en Roosendaal eens per uur door naar Vlissingen. De rechtstreekse verbinding is onderdeel van het pakket waarmee de provincie Zeeland door het Rijk wordt gecompenseerd voor het afblazen van een marinierskazerne in Vlissingen.

Dat is de uitkomst van nieuwe afspraken tussen de Provincie Zeeland, NS, spoorbeheerder ProRail en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

De provincie Zeeland zette zich al langer in voor een directe verbinding met Breda, Tilburg, Den Bosch en verder. Ov-gedeputeerde Harry van der Maas is dan ook erg blij met de toezegging: “We zijn enorm tevreden met deze directe verbinding. Wie nu tussen Zeeland en Brabant reist moet altijd overstappen op Roosendaal en regelmatig bleek het lastig om die overstap te halen. Voor ons is de nieuwe rechtstreekse treinverbinding een grote verbetering voor de bereikbaarheid van Zeeland.”

Brabantse stedenrij

Vanuit Vlissingen rijden nu treinen naar Amsterdam (2x per uur) en Roosendaal (1x per uur). Die laatste rijdt straks door naar Zwolle via de Brabantse stedenrij, Nijmegen en Arnhem. De nieuwe treinverbinding zal ingaan met de dienstregeling van 2026 en zal na drie jaar worden geëvalueerd.

De afspraken zijn onderdeel van het compensatiepakket ‘Wind in de Zeilen’ voor het niet realiseren van een marinierskazerne in Vlissingen. Het kabinet draaide in 2020 een eerder genomen besluit terug om de marinierskazerne van Doorn naar de Zeeuwse stad te verhuizen. De Zeeuwen reageerden daarop woedend, waarop werd besloten de provincie te compenseren met allerlei maatregelen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: , ,

Auteur: Erik Verheggen

Hoofdredacteur Mobiliteit, ProMedia Group