STRAATINTIMIDATIE

VVD Rotterdam wil noodknop op bushaltes voor contact met handhaving

RET
Bushaltes in Rotterdam kunnen er straks zomaar helemaal anders uitzien. Als het aan de VVD ligt kunnen reizigers straks live schakelen met handhaving. Foto: Kenneth Steffers / ProMedia Group

De VVD in Rotterdam wil zogeheten “Guarded Bus Stops” realiseren in de Maasstad. Deze bushaltes zijn voorzien van camera’s en mogelijkheden om met een druk op een knop op de reclameborden op de haltes direct live-contact te krijgen met een handhaver. Het technische snufje zou moeten bijdragen aan het veiligheidsgevoel van ov-reizigers.

De VVD heeft vragen gesteld aan de Rotterdamse gemeenteraad om te kijken of en wanneer de gemeente en stadsvervoerder RET een nieuwe stap nemen om straatintimidatie en onveiligheidsgevoelens in het ov tegen te gaan. Op maandag 1 juli gaat in Rotterdam een verbod op straatintimidatie in. Volgens de VVD zijn er extra middelen, zoals Guarded Bus Stops nodig om het verbod te handhaven.

Het bedrijf JCDecaux, dat de buitenreclames en het straatmeubilair voor de Rotterdamse vervoerder RET faciliteert, zegt enthousiast te zijn over het plan van de VVD. Alleen RET zelf is er nog niet over uit of ze de aanbeveling voor extra cameratoezicht en live-interactiemogelijkheden met handhavers een toegevoegde waarde vinden op hun haltes en perrons.

Juridische mogelijkheden

Navraag van Mobiliteit.nl aan RET levert weinig concreets op. De vervoerder kan niet meer mededelen dan dat ze intern aan het kijken zijn naar het idee van de VVD. De interesse is er wel, maar er moet ook gekeken worden naar de juridische mogelijkheden en naar de kosten.

In Amsterdam hadden ze nog niet gehoord van de plannen om met camera-interactie de veiligheidsbeleving onder reizigers te vergroten. “Het heeft wel meteen onze interesse gewekt, dus we gaan zeker kijken naar de ideeën die worden aangedragen vanuit de Rotterdamse politiek”, zegt een woordvoerder van de Amsterdamse vervoerder GVB.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Kenneth Steffers

Kenneth Steffers is (politiek) verslaggever, journalist en redacteur voor Mobiliteit.nl