Maatrgelen

Limburg onderzoekt veiligheid van vrouwen in openbaar vervoer

Bord bij een bushalte in de Limburgse stad Vaals. Foto: Shutterstock, BalkansCat

De provincie Limburg stelt een onderzoek in naar de veiligheid van vrouwen in het openbaar vervoer. Dat gebeurt op verzoek van Provinciale Staten, die een motie van de PvdA aannamen. Doel van het onderzoek is om te achterhalen hoe veilig vrouwen zich voelen in het ov en op stations, en welke maatregelen er eventueel genomen kunnen worden om die veiligheid te verbeteren.

Het tv-programma Pointer en het AD hielden onlangs een enquête waarin ze duizenden Nederlandse vrouwen vroegen op welke plekken ze zich onveilig voelen. Een groot aantal noemde het ov en stations. Het was voor het Limburgse PvdA-Statenlid Aleida Berghorst aanleiding om haar provincie te vragen ook zo’n onderzoek te doen.

“Zodat we aan vrouwen kunnen vragen: wat heb je nodig om een station voor jou veiliger te laten voelen? We gaan het probleem met deze motie niet oplossen, dat is een utopie. Maar als we met vrij eenvoudige maatregelen maar 1 procent van de gevallen kunnen voorkomen, dan moeten we dat niet nalaten”, aldus Berghorst.

Afkeurende reacties

Niet alle partijen reageerden enthousiast. Zo vonden de PVV en Forum voor Democratie een onderzoek specifiek onder vrouwen onnodig, omdat “iedereen zich veilig moet voelen in het ov”. PVV-fractievoorzitter Bart Megens zei dat beter de “bron van de overlast” kan worden aangepakt, volgens hem “veelal asielzoekers”. Het leverde Megens afkeurende reacties uit de Statenzaal op, ook van commissaris van de Koning Emile Roemer. “Ik vind dit echt niet kunnen en neem hier afstand van”, aldus Roemer.

De motie werd met 31 stemmen voor en 14 tegen aangenomen.

Auteur: Redactie Mobiliteit.nl / ANP