10, 11 en 12 september

FNV: staking bij NS en stads- en streekvervoer om zwaarwerkregeling

FNV-demonstratie
Stakende FNV-leden. Foto ter illustratie. Foto: ProMedia/Sander van Vliet

Vakbond FNV heeft nieuwe stakingen in het openbaar vervoer aangekondigd in de week voor Prinsjesdag. De acties zijn bedoeld om het kabinet aan te zetten om met een regeling te komen waarmee ov-werknemers eerder kunnen stoppen met zwaar werk.

De acties vinden plaats op 10, 11 en 12 september in het stads- en streekvervoer en bij de NS. Op de 10e is er een korte werkonderbreking in het stadsvervoer, de dag erna begint het NS-personeel pas om 08.00 uur en op de derde dag zijn er acties in het streekvervoer vanaf het begin van de dienst.

De ov-werknemers willen dat het nieuwe kabinet met goede plannen komt, zodat werknemers eerder kunnen stoppen met zwaar werk. De huidige zwaarwerk-regeling stopt in 2025. “Kennelijk vinden de dames en heren politici het normaal dat mensen met een zwaar beroep die Nederland 24/7 mobiel houden niet gezond de eindstreep halen. Zij worden sneller chronisch ziek, arbeidsongeschikt en gaan zelfs veel sneller dood dan werknemers zonder zwaar beroep. En de regering laat ze in de steek”, aldus bestuurder FNV Spoor Henri Janssen.

Stevigere acties

Volgens bestuurder FNV Stadsvervoer Eric Vermeulen beginnen de stakingen “mild”. “Maar als ook hierna de regering in gebreke blijft, zullen er in oktober stevigere acties door het ov-personeel worden georganiseerd.”

Hoewel de sector zich bewust is van de overlast voor reizigers, rekent ze ook op hun begrip. “Tot op heden komt de regering haar afspraken niet na om tot een structurele regeling te komen”, zegt Edwin Kuiper, bestuurder FNV Streekvervoer. “In veel sectoren waar er sprake is van ‘Zwaar werk’ is de animo groot om actie te voeren, onze leden doen dat niet alleen voor een regeling voor zichzelf, maar ook voor alle andere werknemers die onder verzwarende omstandigheden werken.”

Auteur: Erik Verheggen

Hoofdredacteur Mobiliteit, ProMedia Group