'TREINEN PUILEN UIT'

Rover ‘onaangenaam verrast’ over stroeve hervatting spitstreinen Harderwijk

Amersfoort
Een trein nabij Amersfoort in de provincie Utrecht. Beeld ter illustratie. Erik Laan / Shutterstock

Rover zegt “onaangenaam verrast” te zijn dat er nog steeds geen spitstreinen rijden tussen Harderwijk en Amersfoort. De reizigersvereniging zegt dat de spitsverbinding tussen de Gelderse en Utrechtse steden snel weer moet worden hervat. Vanwege personeelstekorten werden de extra spitstreinen eind 2022 tijdelijk geschrapt.

Volgens een contract tussen verantwoordelijk vervoerder NS en de overheid moeten de spitstreinen tussen Harderwijk en Amersfoort vanaf eind dit jaar weer gaan rijden. Maar “tot verbazing van Rover” wordt de terugkeer van de treinen geblokkeerd door een discussie over de veiligheid van de spoorwegovergangen, waar steeds meer auto’s zijn gaan rijden.

“Het is niet heel vreemd dat er meer auto’s zijn gaan rijden op de Veluwe, zonder deze spitstreinen is de reistijd tussen Harderwijk en Utrecht bijna een kwartier langer en de treinen puilen uit”, stelt Rover-directeur Freek Bos in een statement op de website van de reizigersvereniging.

Veel te druk

Volgens Bos zorgt de terugkeer van de spitstreinen er juist voor dat de trein weer interessant wordt voor forenzen. “Daardoor hoeven er minder auto’s te rijden”, concludeert Bos. Rover noemt het traject veel te druk om met “slechts twee treinen per uur” te rijden.

Rover wil dat er alsnog snel een besluit wordt genomen over de realisatie van een keerspoor in Harderwijk. Hierdoor zou het mogelijk worden om op elke werkdag één trein per kwartier te laten rijden op het traject.

Rover maakt zich geen zorgen over de veiligheid door de terugkeer van de spitstreinen. “Deze treinen hebben al jarenlang gereden zonder problemen en op andere trajecten met spoorwegovergangen rijden veel meer treinen”, aldus Bos.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Kenneth Steffers

Kenneth Steffers is (politiek) verslaggever, journalist en redacteur voor Mobiliteit.nl