Omzetwaarschuwing

Busbouwer Ebusco moet opnieuw bezuinigen, gaat onderuit op de beurs

Ebusco
Elektrische bus van Ebusco. Beeld ter illustratie. Foto: Bjoern Wylezich / Shutterstock

Busbouwer Ebusco gaat door met reorganiseren. Het bedrijf uit Deurne voerde onlangs een reorganisatie door, maar voelt zich nu genoodzaakt om nog meer kostenbesparingen door te voeren. De elektrische busfabrikant waarschuwt dinsdag voor tegenvallende resultaten. Ebusco hoopt het huishoudboekje weer op orde te krijgen door extra te bezuinigen en meer gebruik te maken van externe productenen. Waarop het bedrijf wil bezuinigen is niet bekend.

Ebusco meldt dat het eerder dit jaar te optimistisch is geweest over de verwachtingen van de omzet. Het moet nu concluderen dat de voorspellingen in maart, waarbij een omzet van boven de 325 miljoen euro werd verwacht, niet haalbaar is in combinatie met een positief bedrijfsresultaat.

Na het bekendmaken van de tegenvallende resultaten ging het busbedrijf dinsdagochtend hard onderuit op de Amsterdamse beurs. De koers van het aandeel Ebusco daalde met bijna 7 procent.

Strategie

Het busbedrijf blijft wel achter zijn vernieuwde strategie staan en noemt dat nog steeds “de juiste keuze”. Echter gooiden opstartproblemen bij de uitbesteding van productiewerkzaamheden de bedrijfsstrategie overhoop. Op de productielocatie in het Brabantse Deurne zijn problemen ontstaan bij de afwerking van de bussen. Ebusco kijkt nu daarom ook naar externe producenten om zowel de productie op gang te houden alsmede om “additionele kostenbesparingen” door te voeren.

Overlap

De “inefficiënties” hebben volgens een woordvoerder te maken met een periode van overlap tussen orders waarvoor Ebusco aanvankelijk zelf wilde bouwen, en orders die externe fabrikanten kunnen vervullen. Contactproducenten hebben volgens Ebusco tijd nodig om ingewerkt te worden.

Ebusco communiceert verder niet waar het bedrijf extra op wil besparen. Volgens de busbouwer is het nog niet duidelijk of de ingreep banen gaat kosten. Eerder dit jaar werd bekend dat Ebusco tientallen banen zou schrappen. Daarbij werden flexibele arbeidscontracten voor de productie afgeschaald.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Kenneth Steffers

Bron: Mobiliteit.nl / ANP

Kenneth Steffers is (politiek) verslaggever, journalist en redacteur voor Mobiliteit.nl