TRAMFIASCO HASSELT-MAASTRICHT

Vertrekkend minister Harbers eist 36,7 miljoen euro ov-geld terug van Limburg

Maastricht
Minister Mark Harbers (IenW) laat weten het “bovenal erg jammer te vinden voor de reizigers tussen Hasselt en Maastricht dat het niet is gelukt om het tramproject te realiseren.” Foto: Lea Rae / Shutterstock

Het Rijk voelt zich genoodzaakt om 36,7 miljoen euro terug te vorderen. Het gaat om geld dat door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) was toegekend aan de provincie Limburg, dat was bedoeld voor het ‘Actieprogramma Regionaal Openbaar Vervoer’ (AROV). Van de miljoenen zou het Nederlandse deel van de tramlijn tussen Hasselt en Maastricht worden aangelegd.

De beoogde tramlijn tussen België en Nederland kwam echter niet van de grond en nu wil het ministerie het geld terugzien, liet vertrekkend minister Mark Harbers (VVD) eind vorige week weten in antwoorden op vragen van Kamerlid Habtamu de Hoop (GroenLinks-PvdA).

In 2010 kwamen het ministerie van IenW en de provincie Limburg in de zogeheten AROV-overeenkomst overeen dat er een bijdrage van 36,7 miljoen euro zou worden geïnvesteerd in de sneltramverbinding tussen Hasselt en Maastricht.

Bereikbaarheid Limburg schiet tekort

Het project dat vanaf begin af aan al uiterst stroef verliep, werd eind 2022 door de gemeente Hasselt beëindigd. Dat was tegen het zere been van de provincie Limburg en de gemeente Maastricht, die toen al 22,6 miljoen euro in de sneltram hadden geïnvesteerd. De provincie Limburg wil op haar beurt dan ook weer geld terugzien vanuit Hasselt. Volgens Harbers is er inmiddels drie miljoen euro teruggestort door de Vlamingen.

De provincie Limburg vroeg eind 2023 aan het ministerie of het geïnde geld alsnog kon worden gebruikt, maar dan voor andere regionale ov-projecten, zoals het verbeteren van de bereikbaarheid van de provincie. De voorwaarden die in de AROV-overeenkomst werden vastgelegd, werden door de provincie niet gehaald: de regionale bereikbaarheid bleek niet voldoende te zijn verbeterd.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Kenneth Steffers

Kenneth Steffers is (politiek) verslaggever, journalist en redacteur voor Mobiliteit.nl