Interview

Deze startup laat NS-reizigers in één keer hun vertragingsclaims indienen

Foto: Michael Hilhorst en Daan Ykema.
Michael Hilhorst (links) en Daan Ykema. Foto: Trein-vertraging.nl.

Als de trein vertraging heeft, hebben NS-reizigers vaak recht op hun geld terug. Veel reizigers weten dit alleen niet en als ze het wel weten vinden ze het maar ingewikkeld, zagen Michael Hilhorst en Daan Ykema. Samen ontwikkelden de vrienden de website Trein-vertraging.nl, waarmee reizigers met één druk op de knop hun geld terug kunnen vragen van NS. “We hebben al bijna 40.000 euro teruggeclaimd”, vertelt Hilhorst aan deze site.

Wie ben je?

“Ik ben Michael Hilhorst, ik woon in Utrecht en heb informatiekunde gestudeerd. Daan Ykema en ik kennen elkaar al heel lang en hebben ook samen gestudeerd. Tijdens de studie dachten we, we moeten we wat met vertragingen. Het is moeilijk om je geld terug te vragen en veel mensen weten niet dat het kan. Heel veel mensen reizen, maar slechts een kleine groep krijgt waar hij recht op heeft. Dat moet anders, vonden wij.”

Hoe werkt de website?

“Ons systeem heeft twee groepen gebruikers: reguliere reizigers en bedrijven. De reguliere reiziger gaat naar onze site, meldt zich aan en laadt gemakkelijk zijn ov-kaart in. Dat kan door de pas te fotograferen, of door de code in te voeren. Wij houden automatisch alle vertragingen bij en vergelijken die met jouw reisgeschiedenis. Dat gaat allemaal automatisch. Vervolgens kun je een claim indienen om je geld terug te vragen. Dat kan voor vertragingen tot drie maanden geleden. Dat doen we gratis.”

Wat Is het verdienmodel?

“Wij hebben ook een betaalde service voor bedrijven. We kunnen alle zakelijke ov-kaarten van het bedrijf in één keer inladen en het geld voor het bedrijf terugclaimen. Van het geclaimde bedrag nemen wij een percentage. Er zijn twee opties: als je bij ons een vast contract afsluit, nemen we 10 procent van het geclaimde bedrag. We berekenen het maandbedrag op basis van hoeveel geld het bedrijf de laatste drie maanden is misgelopen door vertragingen. We hebben ook een no cure no pay-regeling, dan rekenen we 20 procent.”

Ligt het niet juridisch ingewikkeld om toegang te krijgen tot al die data en om claims in te dienen?

“De gebruiker heeft toestemming zijn eigen reishistorie in te zien en geeft dan weer toestemming aan ons om die ook in te zien. Ook geven zij toestemming dat wij namens hen een claim indienen.”

Hoeveel geld hebben jullie al teruggeclaimd?

“We hebben nu in totaal 37.200 euro teruggeclaimd. Maar dat bedrag groeit eg snel: morgen zou het zomaar 40.000 euro kunnen zijn.”

We hebben ook veel belangstelling van MaaS-providers, daar zijn we nu mee in gesprek.

Hoe zijn de reacties? 

“We krijgen superveel feedback van gebruikers. Een grote groep wist helemaal niet dat je je geld terug kan vragen. Een andere groep wist er wel wat van, maar vond het maar ingewikkeld. Het is ook een beetje een wauw-effect: mensen kunnen binnen een paar minuten zien hoeveel geld zekunnen terugclaimen van tot drie maanden terug en dat maakt wel indruk. Studenten hebben vaak minder geld terug te claimen, maar ik zie ook regelmatig claims van wel 250 euro. Dat is toch wel weer mooi meegenomen. We hebben ook veel belangstelling van MaaS-providers, daar zijn we nu mee in gesprek. Als we onze techniek koppelen aan hun systemen, hebben die aanbieders een extra service om aan te bieden aan hun gebruikers.”

Wat waren je verwachtingen?

“In eerste instantie had ik niet verwacht dat het zo’n succes zou zijn, het ging in het begin vooral rond in studentengroepen. Maar nu is het helemaal ontploft. Ergens had ik het kunnen weten, want wij Nederlanders houden natuurlijk van alles wat gratis is.”

Wat vind de NS hier eigenlijk van, weet je dat?

“We hebben nog geen reactie van NS. We hebben wel veel bekijks van NS, ze bezoeken mijn profiel op LinkedIn bijvoorbeeld nogal eens. NS bekijkt van alle bedrijven mijn profiel het meest.”

Wat zou je ervan vinden als de NS door de toename in het aantal claims het beleid zou aanpassen?

“Is het aan mij om daar iets van te vinden? Dat weet ik niet. Ik denk dat mensen het gewoon beu zijn dat de trein elke keer vertraging heeft. Het minste wat NS kan doen, is dat reizigers recht hebben op hun geld terug. Als ze dat moeilijker zouden maken maakt dat mensen alleen maar bozer.”

Hoe ziet de toekomst er voor jullie uit?

“Het lijkt ons wel wat om onze techniek uit te breiden naar andere vervoerders waar reizigers recht hebben op hun geld terug bij een vertraging, maar daar zijn we nog niet mee bezig.”

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: , , ,

Auteur: Laura Houtenbrink