Doorstart VDL

Qbuzz moet op bussenjacht nu megabestelling bij Van Hool in prullenbak verdwijnt

Reizigers en lijnbussen van Qbuzz op het Hoofdstation in Groningen. Foto: ANP / Hollandse Hoogte Venema Media

Qbuzz moet op zoek naar andere elektrische bussen voor onder meer de concessie Zuid-Holland Noord. De busvervoerder had een bestelling voor 166 voertuigen uitstaan bij het failliete Van Hool, maar het orderboek is geen onderdeel van de doorstart onder VDL.

Dat laten VDL en Qbuzz desgevraagd weten aan Mobiliteit.nl. “Het orderboek van Van Hool is onderdeel van het faillissement en is niet door ons overgenomen”, zegt de woordvoerder van VDL.

Qbuzz had bij Van Hool twee grote bestellingen uitstaan voor elektrische bussen. Vorig jaar kocht de vervoerder 54 bussen voor gebruik in de concessie Groningen-Drenthe. Begin dit jaar kwam daar een order bovenop van 112 e-bussen voor gebruik in Zuid-Holland Noord. Qbuzz neemt deze concessie vanaf december over en heeft daarbij beloofd met zero-emissievoertuigen te gaan rijden.

Alternatieven

Het vervoersbedrijf moet nu “op zoek naar alternatieven voor de Van Hool-bus”, laat de woordvoerder weten. Toch komen de concessies waarvoor Qbuzz de bussen van Van Hool wilde inzetten volgens hem niet in gevaar. “In Groningen-Drenthe rijden al bussen die langer kunnen blijven rijden”, zegt hij. “Voor Zuid-Holland Noord zorgen we ervoor dat de dienstregeling per 15 december gewoon gereden wordt.”

Qbuzz geeft geen antwoord op de vraag of het bedrijf ook financieel gedupeerd wordt door het faillissement van Van Hool. Zo is niet duidelijk of de vervoerder aanbetalingen heeft gedaan voor de twee bestellingen. Experts zeiden eerder tegenover het Financieele Dagblad dat dat gezien de omvang van de order “zeer waarschijnlijk” is. Die aanbetaling zou Qbuzz dan kwijt zijn.

Eerder deze maand kwamen VDL Groep en Van Hool tot overeenstemming over de koop van onderdelen van de fabrikant uit het Belgische Koningshooikt. Daar hoort ook de productiefaciliteit van Van Hool in Noord-Macedonië bij.

Merknaam blijft bestaan

De activiteiten van Van Hool worden niet geïntegreerd in de busdivisie van VDL. De merknaam Van Hool blijft dus bestaan, bevestigt de woordvoerder van het Eindhovense concern. “Onze focus ligt op de touringcar-activiteiten van Van Hool met de nadruk op de Noord-Amerikaanse markt en dubbeldekkers.”

Onderwerpen: ,

Auteur: Erik Verheggen

Hoofdredacteur Mobiliteit, ProMedia Group